- x 04.10.2022
Blog Vers van de rolband

Hoe vervoert u uw hond of kat in de auto?

Het snelle antwoord op deze vraag is: zoals u dat wilt. Er bestaat namelijk geen wet die bepaalt hoe u uw hond of kat in de auto moet vervoeren. Betekent dit dan ook dat het dier los mag lopen in de auto terwijl u rijdt? Beter van niet! Wij leggen het uit.

Volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet bent u wel aansprakelijk als een loslopend dier in de auto de oorzaak van een ongeluk is. Laat u de hond of kat los in de auto, dan is de kans aanwezig dat u zich door het dier laat afleiden. Met onoplettendheid in het verkeer als gevolg. Niet verstandig dus! Daarom is het beter om uw huisdier in een reismand, bench of kennel mee te nemen.

Artikel 5 Wegenverkeerswet

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”

Bench, kennel of reismand

Voor elk formaat hond, kat of konijn is een reismiddel te vinden. Er zijn diverse tuigjes, stoeltjes, benches en reiskennels verkrijgbaar. Over het algemeen raadt het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) aan om het dier in een reismand, bench of kennel te vervoeren en niet aan een tuigje. Als u ineens hard moet remmen of een ongeluk krijgt, dan heeft het dier minder kans op ernstig letsel wanneer het in een reismand, bench of kennel zit. Aan een tuigje kan het dier nog steeds hard door de auto gelanceerd worden, wat grote gevolgen voor het dier kan hebben.

Uw kat, konijn of kleine hond kunt u vervoeren in een reismand. Dit is een plastic box met (meestal) een metalen deurtje. Plaatst u het dier in de reismand op de vloer achter de stoel, dwars op de rijrichting van de auto, dan is er weinig kans op verschuiving voor het dier, mocht u plotseling hard moeten remmen.
Middelgrote dieren zet u in de bench. Deze staat in de kofferbak of op de achterbank. Een bench is een kooi waarin het dier veiliger is dan los op de achterbank. Bij een abrupte beweging kan het dier niet van de bank vallen of erger nog: gelanceerd worden. Zorg ervoor dat de bench stevig staat, zodat deze niet teveel kan schuiven in de bocht.
Grote dieren zijn het veiligst in een reiskennel. Dit is een stevige kooi die speciaal voor het vervoeren van grote gezelschapsdieren op de markt is gebracht. Plaats de kennel in de kofferbak, en zorg ervoor dat deze niet teveel kan schuiven. Zo blijft de autorit ook voor uw huisdier het prettigst. Is uw kofferbak niet groot genoeg voor een kennel? In dat geval kunt u uw grote hond ook op de achterbank zetten. Zorg er wel voor dat de hond goed vast zit met een tuig en dat u een autorek achter de voorstoelen plaatst. Zo kan de hond niet naar voren schieten als u onverwachts moet remmen.
Voor alle vervoersmiddelen voor uw huisdier geldt: zet ze dwars op de rijrichting in uw auto. Mocht er toch een auto achterop de uwe rijden, dan wordt de klap verdeeld over het lichaam.

Regels in het buitenland

Als u uw hond of kat meeneemt op vakantie, is het fijn om te weten of er op uw vakantiebestemming regels omtrent het vervoeren van dieren gelden. De regels in de drie populairste landen hebben we voor u uitgezocht:

Duitsland
Er is in Duitsland geen wetgeving over het vervoeren van uw huisdier. Wel staat ook in de verkeerswet van onze Oosterburen dat uw zicht en gehoor niet mogen worden beperkt tijdens het rijden en dat uw inzittenden (inclusief uw huisdieren) of vracht een onveilige verkeerssituatie niet mogen veroorzaken. Kortom: u bent verplicht uw dier veilig te vervoeren in de auto, zodat de kans op afleiding minimaal is. Doet u dat niet dan riskeert u een boete.

België
Ook de Belgische wetgever heeft niets opgeschreven over het vervoeren van huisdieren. Maar ook in dit land geldt dat u zich niet mag laten afleiden, u goed zicht moet hebben en uw vracht (hieronder vallen uw huisdieren) geen gevaar mag vormen voor de bestuurder. Gebeurt dit wel, dan kunt u bekeurd worden.

Frankrijk
In Frankrijk zijn de regels niet anders: ook hier moet u alert en geconcentreerd achter het stuur zitten. Loslopende honden of katten die u in de auto afleiden, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan zijn niet toegestaan. Het staat niet letterlijk in de wet, maar u moet wel actief deelnemen aan het verkeer.

Zoekt u een ruime auto waarin u uw dierbare hond of kat dier makkelijk kunt meenemen? Wij hebben de ruime auto voor u!
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1