- x 20.03.2025
Blog Tips & tricks

Racefiets onderhoud voorjaar

Na de laatste rit in het najaar heb je je racefiets in de schuur gezet en hier misschien niet meer naar omgekeken. Nu het racefietsseizoen weer voor de deur staat is het belangrijk om eerst goed te kijken naar het benodigd onderhoud van jouw fiets. We geven handige tips voor racefiets onderhoud in het voorjaar!

Stap 1: Reinigen

Het reinigen van je sportfiets, of dit nou een racefiets, mountainbike of ander type fiets is, is altijd erg belangrijk. Niet alleen na elke fietsrit, maar ook voordat je je fiets gaat controleren op onderhoud.

  1. Ga met een zachte borstel over het frame heen om oppervlakkig vuil te verwijderen.
  2. Spoel de fiets af. Doe dit nooit met een hogedrukspuit, maar gewoon met de tuinslang en een zachte straal.
  3. Maak nu ook de wielen en draaiende onderdelen schoon met de zachte borstel. Je kunt eventueel een zachte doek gebruiken als er weinig vuil is. Gebruik indien nodig een speciale fietsreiniger. Gebruik voor de ketting een speciale kettingreiniger.
  4. Spoel de fiets nogmaals met een zachte straal af en droog deze vervolgens om roestvorming te voorkomen.

Stap 2: Controleer de wielen en spaken

Een wiel moet lekker vlot en recht draaien. Draai zowel het voor- als achterwiel goed hard rond. Slingert het wiel? Dan zit er een slag in. Als er een slag in het wiel zit kan dit verschillende oorzaken hebben. Wellicht zitten er 1 of meerdere slappe spaken in het wiel.

Als je een racefiets hebt met velgremmen is het belangrijk de remranden te controleren. De velgrand slijt namelijk in gedurende de tijd. Als de velgrand niet meer vlak is, maar eerder hol, is dat een teken dat de wielen vervangen moeten worden.

Stap 3: Controleer de remkracht

Afhankelijk van het soort rem dat jouw racefiets heeft, voer je passend onderhoud uit aan je remmen (stap 3) en remblokjes (stap 4). Je racefiets heeft velgremmen of schijfremmen.

Begin met het testen van de remkracht. Of je nog voldoende remkracht hebt met je racefiets, ontdek je eenvoudig door de remmen te testen terwijl je fietst. Merk je dat de remkracht minder is? Afhankelijk van het type rem dien je dan onderhoud te (laten) plegen. Kom langs in één van onze fietsenwinkels voor advies en onderhoud.

Stap 4: Controleer de remblokjes

Controleer ook de remblokjes op bijvoorbeeld slijtage. Je weet inmiddels of jouw racefiets velgremmen of schijfremmen heeft.

Let op: doe in beide gevallen geen vet op de remblokjes.

Velgremmen

Heb je velgremmen? Een controle is dan erg eenvoudig. Haal je wiel los of demonteer de remblokjes. Velgremblokjes zijn voorzien van groeven. Zie je deze niet meer? Dan is je remblokje versleten en moet je deze vervangen.

Schijfremmen

Als jouw racefiets beschikt over schijfremmen, is de enige manier om deze te controleren door ze te demonteren. Dit doe je als volgt:

  1. Haal je wiel los
  2. Haal de vergrendeling en splitpen uit je wiel
  3. Haal de remblokjes uit de remklauw

Controleer vervolgens of de blokjes niet te dun zijn. Is dit wel het geval? Dan dien je nieuwe remblokjes te (laten) plaatsen. Zijn je blokjes nog in goede staat, oftewel: dik genoeg? Dan kunnen deze blijven zitten. Maak de remblokjes direct schoon en droog.

Stap 5: Controleer het profiel en de conditie van de banden

Een klein steentje dat is blijven plakken of een sneetje in de band: controleer altijd of jouw banden nog in goede staat zijn om lekrijden te voorkomen.

De buitenband

Bekijk allereerst of je band nog rond loopt. Dit houdt in dat het loopvlak, het gedeelte dat de grond raakt, niet vlak mag zijn. Dit zou betekenen dat het versleten is.

De binnenband

Controleer ook of de binnenband en het ventiel nog in goede staat zijn. Pomp de band op en kijk aan het einde van de dag of de band nog net zo vol is. Zo niet, dan is de band of het ventiel lek. Vervang de binnenband.

Het is wenselijk om de bandenspanning vóór elke rit te controleren. Doe dit ook tijdens je voorjaarsonderhoud. Als je band te zacht is, is deze gevoelig voor lekrijden en beschadigingen. Bekijk op je band of op de verpakking wat de minimale en maximale druk is om de juiste spanning te hebben.

Stap 6: Controleer alle draaiende onderdelen

Draaiende onderdelen zijn bekend onder de Engelse term drivetrain. Denk hierbij aan de ketting, cassette, cranks, pedalen, het kettingblad, de derailleurwieltjes enzovoorts. Ook dit dient in goede conditie te zijn. Dit begint bij het goed reinigen en invetten van de racefiets na elke rit. 

Onderdeel

Controle

Onderhoud

Ketting

Een versleten ketting is niet (altijd) te zien met het blote oog. Controleer of je ketting nog in goede staat is met een digitale kettingchecker.

Na het reinigen (zie stap 1) smeer je je ketting altijd in met kettingolie of -wax. Dit is er voor natte en droge omstandigheden.

In droge omstandigheden kies je voor olie die minder plakt en dus minder stof en zand bindt.

Natte omstandigheden vragen om wat dikkere olie om water goed te weren.

Cassette

Zie je dat de tanden van je cassette puntig beginnen te worden? Dit is een teken dat de cassette aan vervanging toe is.

Met een smalle, harde borstel reinig je de cassette eenvoudig; je komt hiermee goed tussen de tandwielen.

Kettingbladen

Herken je haaienvinnen in je kettingbladen? Dan is je kettingblad versleten.

Met een haaienvin bedoelen we dat je een punt ziet die gebold is naar één kant.

Ontvet de kettingbladen met de speciale kettingreiniger uit stap 1.  Reinig de kettingbladen met een smalle, harde borstel.

Derailleurwielen

Zodra de derailleurwielen puntig worden, zijn deze aan vervanging toe.

Reinig de derailleurwielen met een smalle, harde borstel.

Stap 7: Controleer de kabels

Doordat de bekabeling veelal aan de binnenkant van het frame zit, is onderhoud soms lastig. Het is aan te raden om voor onderhoud aan de kabels naar één van onze fietsenwinkels te komen.

Stap 8: Controleer de lagers

Op de balhoofdlagers kan speling ontstaan. Of dit het geval is, merk je wanneer je remt. Als je voelt dat het frame en het stuur los van elkaar bewegen, zit er speling in. Het is dan mogelijk dat de lagers aan vervanging toe zijn, maar de oorzaak kan ook ergens anders liggen. Wanneer je speling voelt, breng je fiets dan langs bij een Broekhuis fietsenwinkel bij jou in de buurt en laat een specialist met je meekijken.

De trapaslagers zijn versleten als je een tikje voelt bij de omwentelingen, vooral wanneer je veel kracht zet of gaat staan op je pedalen.

Stap 9: Controleer de schoenplaatjes

Ook je schoenplaatjes zijn soms aan vervanging toe. Wanneer je schoenplaatjes moeizaam in de pedalen klikken of makkelijk losschieten wanneer ze ingeklikt zitten, is dat een teken dat ze vervangen dienen te worden. Wanneer je fietst met versleten schoenplaatjes kan het namelijk gebeuren dat je uit je pedalen schiet of dat de pedalen zelfs losraken van je schoen.

Plan nu jouw onderhoudsbeurt

Wil je het onderhoud aan je racefiets laten uitvoeren door een fietsspecialist? We helpen je graag met advies en onderhoud. Elke Broekhuis fietsenwinkel is voorzien van een Shimano Service Center. De fietsspecialisten in onze Shimano Service Centers werken met de beste gereedschappen en zijn altijd op de hoogte van de laatste technologieën.

Maak eenvoudig en snel online een afspraak voor het onderhoud aan jouw racefiets. Plan nu jouw servicebeurt in! Tot snel in één van onze fietsenwinkels.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
Heeft u een vraag? Wij helpen u graag verder.