- x 02.04.2024
Blog Tips & tricks

De juiste autoband voor het juiste seizoen

Het hele jaar door op hetzelfde type banden rijden heeft veel invloed op uw acties op de weg en op de banden zelf. Het is daarom belangrijk om te weten wat er gebeurt of kan gebeuren wanneer u niet op tijd van banden wisselt. Wij leggen voor u uit wanneer u het beste kunt overstappen op zomerbanden en wanneer de tijd voor winterbanden is aangebroken.

Drie soorten autobanden

Zomerbanden zijn ontworpen voor hoge temperaturen, met een rubbermengsel dat betere grip biedt op droge wegen, maar minder effectief is in koude omstandigheden. Winterbanden bieden uitstekende grip en tractie op besneeuwde en bevroren wegen dankzij hun diepe groeven en speciale rubbermengsel. Maar ze presteren minder op droge wegen en slijten sneller bij warmere temperaturen. All-season banden zijn een combinatie van beide banden, waardoor ze een goede keuze zijn voor gemiddelde omstandigheden gedurende het hele jaar, maar ze bieden niet dezelfde prestaties als zomer- en winterbanden.

Zomerbanden

+ Optimale prestaties en brandstofefficiƫntie in de zomer

- Weinig grip bij regen en kunnen slecht tegen lage temperaturen

Winterbanden

+ Optimale grip en veiligheid in de winter

- Presteren minder op droge wegen

All-season banden

+ Bestand tegen veranderende weersomstandigheden

- Minder grip bij extreme weersomstandigheden

In de zomer op winterbanden rijden

In tegenstelling tot de zomerband is de winterband in zijn element bij lage temperaturen. Winterbanden zijn juist weer minder effectief in de zomer. Het rubber wordt te zacht als de temperatuur hoog ligt, waardoor slijtage snel ontstaat. Net als bij de zomerband in de winter, heeft de winterband in de zomer ook gevolgen voor de veiligheid op de weg. Zo zorgt in dit geval het zachte rubber er voor dat u een langere remweg krijgt, sneller wegglijdt en eerder in een vervelende situatie terecht kunt komen.

In de winter op zomerbanden rijden

Een zomerband is speciaal gemaakt voor het warmere weer. Dit betekent dat hij goed tegen hoge temperaturen kan. Wanneer u in de winter met een zomerband gaat rijden, zal de band heel snel slijten. Dit komt omdat de band simpelweg niet gemaakt is voor deze temperaturen en het rubber zal dan hard worden. Niet alleen de kwaliteit van de band neemt af, ook de prestaties op de weg nemen af. Het profiel van een zomerband is niet gemaakt om met extreme weersomstandigheden om te kunnen gaan. Het gevolg hiervan is dat de auto harder moet werken, uw remweg een stuk langer is en u weinig grip heeft waardoor u sneller wegglijdt. Het rijden op een zomerband in de winter heeft dus niet alleen gevolgen voor de kwaliteit van de banden, maar ook voor de veiligheid van u en uw medeweggebruikers.

Wanneer is het tijd om over te stappen?

Het is ieder jaar weer lastig om precies te bepalen wanneer het tijd is om over te stappen op zomer- of winterbanden. Niets is zo veranderlijk als het weer, dus er is ook geen vaste datum waarop het wisselen wordt aanbevolen. Als richtlijn kunt u de winterbanden het best in de maand november onder uw auto doen en vanaf april weer overstappen op zomerbanden.

Wilt u uw banden omwisselen? U kunt bij ons een afspraak maken voor de bandenwissel!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1