- x 07.08.2023
Blog Vers van de rolband

Het nut van de recirculatieknop

Comfortabel genieten in zomer en winter

In moderne auto's vinden we talloze functies en knoppen die het rijden aangenamer maken. Eén van die handige knoppen is de recirculatieknop. Deze kleine maar krachtige functie speelt een essentiële rol bij het reguleren van de luchtkwaliteit in de auto, met name in combinatie met de airconditioning. Of het nu midden in de zomer is met de zon op zijn hoogtepunt of tijdens de koude winterdagen, de recirculatieknop biedt ons het hele jaar door comfort.

De recirculatieknop, meestal aangeduid met een symbool van een auto met daarin een pijl die in een cirkel doorloopt, is ontworpen om de lucht in de auto te recirculeren in plaats van verse lucht van buitenaf te halen. Dit is met name handig bij het rijden op drukke wegen of in stedelijke gebieden waar uitlaatgassen en vervuilde lucht een probleem kunnen zijn. Door de recirculatiemodus in te schakelen, kan de auto de vervuilde lucht vermijden en de interieurlucht opnieuw circuleren, waardoor u geen vieze geuren hoeft in te ademen.

Gebruik van de knop in de zomer

In de zomer is de recirculatieknop een redder in nood. De zon straalt hitte uit, waardoor de temperatuur in een geparkeerde auto al snel onaangenaam hoog kan worden. Wanneer u de auto instapt, kan het openen van de ramen en het inschakelen van de airconditioning verlichting bieden, maar dit kan enige tijd duren voordat het interieur echt koel aanvoelt. Hier komt de recirculatieknop in beeld. Door deze in te schakelen, wordt de al koele lucht binnenin de auto vastgehouden, waardoor het airconditioningsysteem efficiënter werkt en de temperatuur sneller daalt.

De recirculatieknop kan ook van pas komen wanneer u op een stoffige of vuile weg rijdt. Door de buitenlucht te omzeilen, voorkomt de knop dat stof, pollen en andere deeltjes de auto binnenkomen, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Dit is vooral gunstig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen, omdat het helpt om hun comfort en welzijn tijdens het rijden te vergroten.

Gebruik van de knop in de winter

In de winter kan de recirculatieknop ook nuttig zijn, maar het gebruik ervan moet iets anders worden benaderd. In tegenstelling tot de zomer, wanneer we frisse lucht willen vermijden, hebben we in de winter verse lucht nodig om beslagen ruiten te voorkomen en een gezond klimaat in de auto te behouden. Beslagen ruiten kunnen het zicht van de bestuurder ernstig belemmeren, wat een gevaar vormt voor de veiligheid op de weg. Hier komt de slimme functie van de meeste moderne auto's in het spel, waarbij de recirculatiemodus automatisch wordt uitgeschakeld wanneer u de voorruitontdooier inschakelt. Zo wordt ervoor gezorgd dat u altijd voldoende verse lucht krijgt om de ruiten helder te houden, terwijl de recirculatieknop kan worden ingeschakeld zodra de ruiten vrij zijn van condensatie.

In het kort biedt de recirculatieknop dus het hele jaar door voordelen. Het is een essentieel onderdeel van het ventilatiesysteem.

Wilt u zeker weten dat uw auto snel koud wordt bij warme temperaturen en de ruiten snel condensvrij maakt als het koud is?

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1