Caravantrekker

De auto met voldoende trekkracht om uw caravan te trekken vindt u bij Broekhuis. In deze selectie vindt u alle auto’s met trekhaak en een sterke motor, zodat u de caravan met gemak elke berg oprijdt. U kunt kiezen uit handgeschakelde auto’s, automaten, nieuwe en tweedehands modellen.

Tijdens weekenden en vakanties trekt u er graag met de caravan op uit. Heerlijk genieten van de vrijheid en het comfort die een caravan u te bieden heeft. In Nederland kan uw huidige auto de caravan prima trekken. Maar dat kan anders zijn als het de bedoeling is om de volgende vakantie in de Alpen door te brengen. U vraagt zich af: “Heeft mijn auto daar voldoende trekkracht om met de caravan door de bergen te kunnen rijden?” Dit is één van de aandachtspunten waarop u dient te letten bij de juiste combinatie auto-caravan. Broekhuis heeft de geschikte caravantrekker voor u.
 
Aan de hand van het gewicht en de prestaties van uw auto en het gewicht van de caravan geeft de uitkomst van een trekkrachtberekening aan of het maximale trekgewicht van uw auto past bij de te trekken caravan. Zo ja, dan weet u dat u veilig op weg kunt. Zo niet, dan doet zich een keuzemoment voor: wordt het een andere caravan, of een andere auto? Als de caravan nog prima bevalt, dan komt een andere auto als vanzelf in beeld.

Wegligging en weggedrag

Caravans zijn er in allerlei soorten en maten. Dat kan variëren van een klein en eenvoudig 2-persoons model met een leeggewicht van nog geen 500 kg tot een heel grote en zeer luxe uitvoering van boven de 1.500 kg. Welke caravan u ook heeft, uw aan te schaffen auto dient geschikt te zijn om die caravan te trekken en in combinatie voor een goede wegligging te zorgen. Wanneer uw auto bijvoorbeeld meer dan 1.500 kg mag trekken, betekent dat niet automatisch dat het ook verstandig is om een caravan van dat gewicht eraan te hangen. Het is belangrijk om de juiste verhouding tussen de trekkende auto en de aangehangen caravan te bepalen, want die zorgt voor optimaal weggedrag en vermindert de kans op slingeren.
 

Kogeldruk bepaalt maximale belasting

Voor het trekken van een caravan dient de auto, heel logisch natuurlijk, te zijn voorzien van een trekhaak. Om te weten of uw auto geschikt is voor de te trekken caravan, is het van groot belang om de kogeldruk van de trekhaak te weten. De kogeldruk bepaalt de maximale belasting van de trekhaak. De door de autofabrikant aangegeven maximale kogeldruk is doorgaans te vinden in het instructieboekje van de auto. Maar bepalend is wat er op het typeplaatje van de trekhaak zelf staat. De maximale kogeldruk die voor de caravan zelf is toegestaan, staat op het typeplaatje van de caravan.
 

Rij- en trekeigenschappen elektrische auto

Kiest u voor een plug-in hybride of volledig elektrische auto? Let er dan op dat niet onder elk model een trekhaak kan! Kan er een trekhaak onder? Ook dan is het verstandig dat u goed in beeld heeft wat de bijbehorende rij- en trekeigenschappen zijn, en welke invloed het trekken van de caravan heeft op de actieradius van uw auto.
 

Regels rondom kentekenplaat en rijbewijs

Naast het kiezen van de juiste auto voor het trekken van uw caravan, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Twee belangrijke aandachtspunten zijn de kentekenplaat en het rijbewijs. Een caravan tot 750 kg (inclusief laadvermogen) heeft geen eigen kentekenplaat, maar een witte plaat met hetzelfde kenteken als de trekkende auto. Is de caravan zwaarder dan 750 kg, dan heeft die een eigen gele kentekenplaat.

Het B-rijbewijs volstaat als de caravan inclusief laadvermogen niet meer dan 750 kg weegt. Ook als de caravan zwaarder is dan 750 kg, is het B-rijbewijs voldoende mits het maximaal toegestane gewicht van auto plus caravan niet meer is dan 3.500 kg. Komt de combinatie volgens de kentekenbewijzen over de 3.500 kg heen, dan is een BE-rijbewijs verplicht. Een grote auto en grote caravan kunnen samen gemakkelijk boven de 3.500 kg uitkomen, dus is ook de kans groot dat u al snel een BE-rijbewijs nodig heeft.
 
Wij wensen u een fijne reis toe!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1