- x 07.07.2022
Blog Vers van de rolband

Goed voorbereid met de auto op vakantie naar Frankrijk

Voor velen is het elke zomer een feest an sich: het inpakken van de auto, het paspoort, de pasjes, de verzekeringspapieren en de groene kaart klaarleggen, nog even de auto is voltanken. Klaar voor vertrek!
Maar wacht! Bent u écht goed voorbereid? Weet u bijvoorbeeld wat u verplicht in de auto moet hebben in Duitsland? Weet u waar de milieuzones worden gehanteerd in België? Hoeveel tol u moet betalen in Frankrijk? Waar vindt u een laadpaal in uw vakantieland? Daarom zetten we voor u onder elkaar welke regels gelden in de vijf populairste vakantielanden: België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Na het lezen van deze tips kunt u goed voorbereid op vakantie! Hieronder vindt u alle tips voor: Frankrijk.

  • Milieuzones

Net als in Duitsland is ook in Frankrijk het plaatsen van een milieusticker op de autoruit verplicht. Tot nu toe is alleen Parijs gemarkeerd als permanente milieuzone, waardoor er daar geen oudere dieselvoertuigen en nog oudere benzinewagens de stad binnen mogen. Afhankelijk van de luchtkwaliteit kunnen overige gemeentes in Frankrijk zelf bepalen wanneer de milieusticker verplicht is. Het is aan te raden om een sticker te bestellen als u naar Grenoble, Lyon, Lille of Straatsburg gaat. Via de media en via matrixborden boven de wegen wordt medegedeeld of de sticker verplicht is gesteld. Er zijn 6 categorieën die op de sticker getoond kunnen worden, van 0 tot en met 5. Categorie 0 is voor elektrische voertuigen, categorie 5 is voor oude dieselvoertuigen. Wilt u weten onder welke categorie uw auto valt? Controleer dat dan op de officiële site

  • Prijzen aan de pomp

Doorgaans is brandstof in Frankrijk goedkoper dan in Nederland. Houdt er rekening mee dat men in Frankrijk andere benamingen gebruikt voor sommige brandstofsoorten. Benzine loodvrij 95 wordt er ‘Sans Plomb 95' of ‘SP95-E10’ genoemd, diesel heet er 'gazole’ en LPG wordt GPL genoemd. Voor een overzicht van de prijzen per regio klikt u hier.

  • Tol

Zoals gezegd betalen de Fransen geen wegenbelasting, maar tol wanneer zij gebruikmaken van de snelwegen. Ook u als vakantieganger die gebruik maakt van de snelweg, ontkomt er niet aan: de tol moet betaald worden. Maar hoeveel gaat het u kosten? Dat is afhankelijk van waar u rijdt en met welk voertuig.
Er zijn vijf verschillende klasses, die elk een ander bedrag betalen bij de tolpoort. Rijdt u alleen met een personenwagen, dan valt u in klasse 1. Campers en auto’s met caravans vallen in klasse 2 en motoren in klasse 5. Daarnaast wordt er gekeken naar de route die u gereden heeft. Bereken hier alvast wat u straks kwijt bent aan tol. Wilt u tijd besparen bij de tol? Kies dan voor een tolbadge. Liever geen tol betalen? Stippel dan uw route uit over de N-wegen, daar wordt geen tol geheven.

  • Laadpalen

De laadpalen voor elektrische auto’s zijn in Frankrijk nog niet zo veel aanwezig als in Nederland. Ter vergelijking: in Nederland vindt u er 80.000, terwijl u in Frankrijk 55.000 ‘bornes de recharge’ tegen kunt komen. Dat betekent dus ook dat het wat voorbereiding vergt als u met uw elektrische auto naar Frankrijk reist. Een tip: gebruik een navigatieapp zoals A Better Routeplanner (ABRP) voor iOS ‎of Android of PlugShare voor iOS of Android zodat u meteen weet waar u kunt laden. Daarnaast is slim om een extra laadpas mee te nemen. Het kan voorkomen dat uw pas geweigerd wordt door een laadpaal, waardoor een andere pas uitkomst kan bieden.
Meer tips voor het goed voorbereid op reis gaan met een elektrische auto vindt u hier.

  • Verplicht in de auto

Een gevarendriehoek moet u in de auto hebben als u naar Frankrijk gaat. In het geval van pech of een ongeval plaatst u de driehoek 30 meter achter uw auto.

Een veiligheidshesje moet u in de auto hebben liggen als u in Frankrijk rijdt. Wanneer u pech heeft of een ongeluk heeft gehad, trekt u deze aan zodat u beter zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Extra tip: trekt u voor het eerst met de caravan de bergen in? Lees hier dan waar u op moet letten.
Broekhuis wenst u een behouden vaart en een onbekommerde vakantie!
 
Andere vakantiebestemmingen
Lees ook onze tips over België, Duitsland, Italië en Spanje

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1