- x 03.05.2024
Blog Vers van de rolband

Kan een elektrische auto een caravan trekken?

Elektrische auto’s (EV’s) zijn tegenwoordig niet meer weg te denken op de Nederlandse weg. Met de toenemende populariteit van elektrische auto’s komt de vraag 'Kan een EV een caravan trekken?' naar voren. Steeds meer mensen zullen met de caravan achter de elektrische auto op vakantie willen gaan. Voor u dit doet, zijn er een aantal aspecten waar u rekening mee dient te houden. Wij nemen ze graag met u door, zodat u goed voorbereid aan uw reis kunt beginnen.

De caravan zorgt voor een kleinere actieradius

Bij een auto die op brandstof rijdt, hoeft u zich geen zorgen te maken dat u op een bepaald moment niet meer verder kunt. U vult de tank bij en gaat weer de weg op. Bij een elektrische auto dient u rekening te houden met de accu. En wanneer u een caravan achter de auto hebt, moet de motor harder werken waardoor de actieradius van de elektrische auto (flink) kleiner wordt. Het is dus verstandig om van te voren een inschatting te maken van de kleinere actieradius en zo alvast een aantal oplaadpunten onderweg op te zoeken. Zo voorkomt u dat u plotseling met een lege accu stilstaat langs de weg.

Hoeveel minder de actieradius bij het trekken van een caravan wordt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals het totaalgewicht van de auto en caravan, de rijsnelheid, uw rijstijl en de weersomstandigheden. Reken al gauw op minimaal 25% minder actieradius, maar dit percentage kan ongemerkt oplopen tot wel 50%.

EV

Kan elke EV een caravan trekken?

Niet iedere EV kan een caravan trekken. Dit heeft niet zozeer te maken met het vermogen, maar met de actieradius. Wanneer de actieradius al niet heel groot is, wordt deze door de caravan alleen maar kleiner waardoor u niet verder komt dan u zou willen zonder weer te stoppen om op te laden. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal richtlijnen waar de auto aan moet voldoen. Er wordt gekeken naar:

  • het trekgewicht van uw EV

  • de actieradius & capaciteit van de accu

  • het gewicht van de elektrische auto

  • het koelsysteem

  • het remsysteem

Niet alle EV’s kunnen een trekhaak hebben

Sommige elektrische voertuigen kunnen worden uitgerust met een trekhaak. De mogelijkheid om een trekhaak te installeren, hangt af van verschillende factoren, waaronder het ontwerp van het voertuig, de technische specificaties en de goedkeuring van de fabrikant. Benieuwd naar onze elektrische auto’s met trekhaak?

Wist u dat? 

Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder. Het maximum gewicht van 3.500 kg is hierdoor sneller bereikt dan bij een auto op benzine. Wanneer het gewicht van de auto plus caravan boven de 3.500 kg ligt, dient u een BE-rijbewijs te bezitten.

Ongeremd of geremd is een bepalende factor

Het verschil tussen een ongeremde en een geremde caravan is heel groot. Wanneer de caravan niet meehelpt met remmen (ongeremd), is de caravan volledig afhankelijk van het remvermogen van het trekkende voertuig. Om deze reden kan een auto een zwaardere caravan trekken als deze geremd is. Hier zijn enkele populaire elektrische auto's die geschikt zijn voor het trekken van een caravan: De Volkswagen ID.4 en de Škoda Enyaq mogen een geremde caravan vervoeren van maximaal 1.000 kg. Wanneer u een zwaardere caravan wilt vervoeren, zijn de volgende EV’s in staat om een geremde caravan van 1.500 kg te vervoeren: Volvo XC40, Audi E-tron, Hyundai Ionic 5 en Jaguar I-PACE.

Wilt u weten wat het maximale trekgewicht van uw elektrische auto is? Kijk dan op de speciale EV Database.

Vragen? We beantwoorden ze graag!

Heeft u na het lezen van deze blog vragen over elektrische auto’s en het trekken van uw caravan? Neem dan contact met ons op!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1