- x 20.02.2023
Blog Vers van de rolband

Vind op tijd een laadpaal op vakantie

De elektrische auto is steeds populairder. Meer en meer Nederlanders zeggen de brandstofauto vaarwel en stappen over op een wagen op stroom. Dat is beter voor het milieu en uw handen blijven schoon: u koppelt de stekker aan de auto, en het laden kan beginnen. Nederland telt ruim 100.000 publieke laadpunten op dit moment en is daarmee koploper in Europa. In ongeveer elke woonwijk is een publiek laadpunt te vinden. De snelladers, waarmee u gemiddeld in 30 minuten uw auto oplaadt, zijn vooral langs de snelweg te vinden. In Nederland tellen we er 3200. Een snellader heeft een minimum vermogen van 43 kWh. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de auto opgeladen wordt.

Maar hoe zit dat in het buitenland? Is de EV ook een ideale auto om mee op vakantie te gaan? Kunt u met een gerust hart de reis naar Zuid-Frankrijk of Italië maken, zonder stil te komen staan met een lege accu? Oftewel: zijn er wel voldoende laadpalen in het buitenland? Wij bekeken de landen om ons heen en zochten het voor u uit.

Laadpalen in Duitsland

Het tweede land met de meeste laadpalen in Europa is Duitsland. Hier zijn bijna 70.000 laadpalen te vinden. In 2022 is een flinke stijging geweest in het aantal verkochte elektrische auto’s. Omdat het land steeds meer EV’s telt, heeft de Duitse overheid als doel gesteld om in 2030 1 miljoen laadpalen te hebben.

Tot die tijd is het goed om te weten dat de meeste snelladers in Duitsland te vinden zijn rondom de grotere steden: Berlijn, Bremen, Hamburg, München en Stuttgart. In het midden en oosten van Duitsland staan er een stuk minder.

Tegenwoordig worden er steeds meer laadpalen geplaatst bij de zogenoemde ‘Raststätte’. Hier kunt u, terwijl de auto oplaadt, genieten van een lunch in het wegrestaurant.
Nederlandse aanbieders van laadpunten Fastned en IONITY zijn op steeds meer plekken te vinden in Duitsland. Het is goed mogelijk om uw reis alleen via deze oplaadpunten te plannen.

De app Chargemap helpt u bij het plannen van uw route van laadpaal naar laadpaal.

Wilt u meer lezen over hoe u goed voorbereid naar Duitsland reist? Lees dan deze blog.

Laadpalen in Frankrijk

Op nummer 3 staat Frankrijk met 60.000 laadpalen, waarvan 5.000 snelladers. Voor een land met 67 miljoen inwoners zijn dat er niet zo veel. Met de EV naar Frankrijk is zeker mogelijk, maar het vergt wel wat voorbereiding. Gelukkig zijn er genoeg apps die u helpen met het plannen van de reis van laadpaal naar laadpaal. Ze geven ook precies aan hoe lang u moet rijden en voor hoeveel procent u de accu moet opladen.

De app koppelt u aan uw navigatie-app, waardoor vervolgens de route naar de volgende snellader wordt uitgestippeld waar u de stop moet maken. Het kan ook gebeuren dat de app u de snelweg af stuurt naar een laadpaal met een wat lager vermogen. In wat meer afgelegen gebieden in Frankrijk zijn laadstations, waar ook vrachtwagens hun gas tanken. Hier is geen vertier te vinden, dus u kunt een wandelingetje maken of u zult gewoon moeten wachten totdat de accu weer voldoende opgeladen is.

Met een Nederlandse laadpas kunt u uw auto bij 80% van de laadpalen in Frankrijk opladen. Het is verstandig om extra laadpassen mee te nemen naar Frankrijk, zodat u nooit misgrijpt.

Wilt u de stad in met uw EV? Dan moet u een milieusticker bestellen. Hierover leest u meer in onze blog ‘Goed voorbereid met de auto op vakantie naar Frankrijk’
 

Op nummer 4 van de lijst van landen met de meeste laadpalen staat Zweden, maar omdat daar gemiddeld minder Nederlanders met de auto naartoe gaan, hebben we deze voor nu achterwege gelaten.

Laadpalen in Italië

Het volgende populaire vakantieland onder Nederlanders is Italië. Dit land staat op nummer 5 in de lijst met meeste laadpalen in Europa.

Italië telt 27.000 laadpalen, die vooral goed verdeeld zijn over het noorden van het land. Vanaf Rome geldt: hoe verder u naar het zuiden trekt, hoe beter u uw trip naar de volgende laadpaal moet plannen.

De snelladers vindt u vrijwel allemaal langs de snelwegen van Italië. Deze zijn makkelijk te vinden met een app voor laadpalen, zoals Plugsurfing.

De aanbieders Enel, Nextcharge en Ionity hebben publieke laadpalen verspreid over Italië. Controleer van tevoren of uw laadpas ook in het buitenland te gebruiken is. Ook voor Italië geldt dat het sowieso aan te raden is om meerdere laadpassen mee te nemen. Maar u kunt ook een laadpas van Enel aanschaffen, dan weet u zeker dat u bij elke laadpaal in Italië terecht kunt.

Neem voor de zekerheid uw laadkabel en de laadkabel voor in een normaal stopcontact mee op reis. In noodgevallen kan laatstgenoemde uitkomst bieden.

Laadpalen in België

De volgende in de lijst met meeste laadpalen is België. Met bijna 17.000 laadpalen staan ze op nummer 6. De meeste van deze palen staan in het Vlaamse deel van het land, namelijk 97 procent. De overige 3 procent is in Wallonië te vinden. Het is voor dit gebied sterk aan te raden om in Nederland op te laden voordat u de grens over gaat. En installeer ook voor een bezoek aan België één van de handige apps op uw telefoon, zodat u precies kunt zien waar u kunt laden.

In Vlaanderen zijn er voldoende snelladers te vinden langs de E19 en E25 naar Parijs. Aanbieders als Allego, Ionity, Fastned en Luminus hebben er hun laadpalen staan. Als uw laadpas in het buitenland te gebruiken is, is het slim om voor de zekerheid een extra pas mee te nemen van een ander merk, zodat u een grotere kans maakt dat u er één heeft die geaccepteerd wordt.

In Cyprus en Malta vindt u het minste aantal laadpalen. Er zijn zelfs geen snelladers te vinden daar.

Laadpaal aan huis

Elk jaar groeit het aantal laadpalen in Europa hard. Dus het zal ook elk jaar minder voorbereiding kosten om met de elektrische auto op vakantie te gaan. De beste voorbereiding begint thuis. Boekt u een hotel in het buitenland? Controleer dan ook of het hotel een laadpaal heeft. Niets is fijner om - net als thuis - de auto op te laden terwijl u slaapt.

 

Heeft u nog geen laadpaal aan huis, maar wilt u er wel één?

 

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1