- x 01.12.2022
Blog Tips & tricks Vers van de rolband

Weg met de lekke band!

Heeft u het wel eens meegemaakt? U rijdt in uw auto en ineens hoort u een laag zoemend geluid en gaat het sturen een stuk zwaarder. De oorzaak: een lekke band. U parkeert uw auto snel langs de weg en belt uw pechhulpdienst die u verder helpt.

In veel gevallen kunt u een lekke band voorkomen. Door de bandenspanning één keer in de twee maanden te checken en de banden indien nodig op te pompen, zorgt u ervoor dat uw banden in goede conditie blijven. Het oppompen van de autobanden is snel en gemakkelijk te doen. Hoe precies? Wij leggen het uit!

Check de adviesspanning

  1. De adviesspanning voor uw autobanden is terug te vinden op één van de volgende plekken in uw auto:
    • in het instructieboekje
    • in de deurstijl aan de bestuurderskant
    • aan de binnenkant van het klepje van de tank
  2. Check vervolgens de maat van uw autobanden aan de buitenkant van uw band
  3. Bekijk in de tabel met de adviesspanning wat de juiste spanning is voor de maat van uw banden.

Pomp uw banden op

Bij het tankstation in de buurt kunt u vaak terecht om uw auto banden op te pompen. Maar er zijn tegenwoordig ook steeds meer slimme bandenpompen in de buurt te vinden, die zelf de juiste bandenspanning voor uw banden berekenen en ze gratis oppompen.

Goed om te weten: heeft u al 5 kilometer of 15 minuten gereden? Dan telt u 0,3 bar op bij de bandenspanning die u invoert op de pomp. De adviesspanning is namelijk gebaseerd op koude banden. Nadat u al een stukje gereden heeft, zijn uw banden warmer en moet er iets meer lucht in de banden worden gepompt.

Stap 1: Voer de bandenspanning van de voorbanden in op de pomp
Stap 2: Draai de ventieldoppen los en bewaar deze goed
Stap 3: Plaats de pomp op het ventiel van de voorband en wacht tot u een piep hoort
Stap 4: Heeft u beide voorbanden opgepompt? Voer dan het aantal bar voor de achterbanden in op de pomp
Stap 5: Plaats de pomp op het ventiel van de achterband en wacht op de piep.
Stap 6: Noteer de bandenspanning voor uw banden in uw agenda of telefoon en stel een herinnering in over twee maanden.

Bekijk dit filmpje om alle stappen in beeld te zien!

Controleer regelmatig de bandenspanning

Als u uw bandenspanning eens in de twee maanden controleert en indien nodig de banden weer op de juiste spanning brengt, kunt u veilig en zuiniger de weg op. Wanneer de banden op de juiste spanning zijn, heeft u beter grip op de weg en een kortere remweg. Doordat de ligging van uw band zo goed is, verbruikt u ook minder brandstof. Dat heeft weer als gevolg dat u minder CO² uitstoot met uw auto. Redenen genoeg om het controleren van de bandenspanning in uw agenda te zetten!

Bandenspanning in de winter

Het weer heeft een grote invloed op de bandenspanning. Zeker de Hollandse winters, waarin de temperaturen nogal kunnen schommelen. Het is daarom aan te raden om de spanning van uw banden wat vaker dan eens in de twee maanden te checken. Wordt er vorst voorspeld? Dan is het verstandig om de bandenspanning met 0,2 bar te verhogen, mits dit binnen de maximale waarde valt die de fabrikant aangeeft. Zo zijn uw banden iets weerbaarder tegen temperatuurschommelingen in de winter.

Wissel uw banden op tijd

Een band die beschadigd is, loopt sneller leeg. Laat uw banden tijdens een onderhoudsbeurt controleren bij uw autogarage. Uw monteur controleert de banden op beschadigingen en oneffenheden, maar hij controleert ook het profiel van de band. Is de band te ver versleten? Dan is het slim om uw banden te wisselen.

Wilt u zelf het profiel van uw banden checken? Wij leggen uit hoe u dat kunt doen!

Zijn uw banden toe aan een wissel?

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1