Moet uw auto APK gekeurd worden?

Woont u in de omgeving van Groningen en moet uw voertuig gekeurd worden tijdens de APK? Dan kunt u een afspraak maken bij onze Broekhuis vestiging in Groningen. Daar staan officiële keurmeesters voor u klaar om uw voertuig APK te keuren.

APK in Groningen

Zo maakt u een APK afspraak bij Broekhuis

 1. Ga naar de online werkplaatsplanner
 2. Vul de gevraagde gegevens in (houd uw kenteken bij de hand)
 3. Kies bij stap 2 of u de APK wel of niet wilt combineren met onderhoud
 4. Kies vervolgens de vestiging in uw buurt
 5. Bepaal de datum en tijd van de afspraak
 6. Bevestig uw afspraak

Nu staat uw APK afspraak, geheel zoals u hem wilt in ons systeem. Wij zorgen dat we op de door u gekozen dag en tijd voor u klaarstaan.

Liever bellen? Dat kan natuurlijk ook! De contactgegevens van onze vestiging in de omgeving Groningen vindt u op de Vestigingen-pagina.

Auto’s ouder dan 4 jaar en dieselmodellen ouder dan 3 jaar, zijn verplicht zich ieder jaar te melden bij de garage voor een APK keuring.

U bent met ieder merk auto welkom

De officiële APK-keurmeesters van Broekhuis Groningen zijn zo opgeleid dat ze iedere auto en bedrijfswagen, ongeacht het merk, kunnen voorzien van een volledige APK.

Blijkt tijdens de keuring dat er iets gerepareerd moet worden met specialistische kennis? Dan kunnen de medewerkers binnen het grote Broekhuis netwerk direct met elkaar schakelen, zodat u verzekerd bent van snelle, trefzekere en vakkundige service bij Broekhuis.

Voordelen van APK bij Broekhuis

Eenvoudig en snel online een afspraak plannen

Altijd een vestiging in de buurt

Officiële APK-keurmeesters

Snelle, trefzekere en vakkundige service dankzij de juiste apparatuur

In combinatie met onderhoud vaak voordeliger

Deskundig advies bij noodzakelijke reparaties en vaak klaar binnen 1 dag dankzij voorraad aan onderdelen

Met ieder merk auto bent u meer dan welkom

Waarom een APK-keuring?

Om de veiligheid op Europese wegen te vergroten zijn er strenge veiligheidseisen opgesteld waaraan voertuigen moeten voldoen. Dit is niet alleen belangrijk voor uw veiligheid, maar ook voor die van uw mede weggebruikers. Denk namelijk aan de risico’s voor weggebruikers als de remmen of verlichting van uw auto het niet doen. Daarom worden tijdens de jaarlijks verplichte Algemene Periodieke Keuring (APK) een groot aantal aspecten en onderdelen op het gebied van veiligheid gecontroleerd. Ook worden diverse milieuaspecten gecheckt tijdens de APK.

Broekhuis Groningen

Bij onze vestiging in Groningen staan vakkundige technici voor u klaar om uw auto of bedrijfswagen te controleren tijdens de APK. Zo weet u zeker dat uw voertuig voldoet aan milieu- en veiligheidseisen.

U kunt terecht bij:

APK prijzen

Bij Broekhuis kunnen we de APK al uitvoeren vanaf € 25,-, dit is afhankelijk van uw merk en model voertuig.

Noodzakelijke reparaties?

Blijkt uit de APK dat er reparaties noodzakelijk zijn om uw auto of bedrijfswagen aan de keuringseisen te laten voldoen? Dan bespreken we dit altijd met u, inclusief prijsopgave. Zonder uw toestemming gaan onze technici niet aan de slag met deze reparaties. Zo weet u dus altijd waar u aan toe bent, zonder vervelende verrassingen achteraf.

RDW erkende APK

De Broekhuis vestiging in Groningen is een RDW erkend keuringsstation. Dat betekent dat u hier terecht kunt voor een APK volgens RDW eisen. Tijdens het uitvoeren van de APK check staat de technische staat van uw auto centraal, waarbij de APK-keurmeesters zich richten op aspecten die invloed hebben op uw veiligheid. Na de APK bij Broekhuis in Groningen kunt u wegrijden met een auto die voldoet aan specifieke veiligheidseisen.

Weet u niet wanneer uw auto toe is aan APK?

U ontvangt gemiddeld 6 weken voordat de APK afloopt persoonlijk bericht (per e-mail of brief) van het RDW. Bent u klant bij Broekhuis? Dan ontvangt u tijdig, vaak zelfs nog voor het RDW, bericht.

Is uw voertuig toe aan APK? De Broekhuis APK-keurmeesters staan graag voor u klaar!

Plan gemakkelijk uw APK keuring in Groningen

Wilt u graag snel en gemakkelijk uw auto laten keuren bij Broekhuis in Groningen? Vanaf de bank kunt u eenvoudig online een werkplaatsafspraak maken voor de APK. Plan de afspraak wanneer het voor u uitkomt, dan staan onze medewerkers voor u klaar!
 

Veelgestelde vragen rondom APK

Wat is een APK?

Om de veiligheid op onze Nederlandse wegen te bevorderen is de jaarlijks verplichte Algemene Periodieke Keuring (APK) ingevoerd. Tijdens deze keuring wordt uw auto of bedrijfswagen gecontroleerd op een aantal onderdelen die vanuit Europa gesteld zijn;

 • Veiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
 • Milieu: uitstoot van CO2 (benzinemotoren) en roet (dieselmotoren)
 • Overig: voertuigbewijs, chassisnummer, kilometerstand en gebruikte brandstof

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is verplicht voor voertuigen ouder dan 4 jaar (diesel/lpg-modellen ouder dan 3 jaar)

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Waarom de APK?

De APK is in Europa wettelijk verplicht om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. Maar de APK-keuring is niet van alle tijden, in Europa is de APK pas sinds 1994 wettelijk van kracht. We zeggen bewust ‘pas’, want in de jaren ervoor had er veel leed mee bespaard kunnen worden. Daarom benadrukken we nog maar eens de noodzaak van het professioneel laten uitvoeren van de APK-keuring. Een streven waar iedere weggebruiker baat bij heeft.

Gelukkig zijn voertuigen tegenwoordig van zichzelf betrouwbaarder, sterker en veiliger dan ooit dankzij innovatieve technologieën en het gebruik van nieuwe materialen. Daarom kan de RDW nieuwe wagens tot 4 jaar (diesels 3 jaar) met een gerust hart zonder jaarlijkse APK-check toestaan op de openbare weg.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Wanneer moet mijn auto voor APK?

Uw auto of bedrijfswagen dient vóór de APK-vervaldatum gekeurd te zijn. De APK-vervaldatum verschilt per voertuig, daarom ontvangt u zo’n 6 weken voor de APK-vervaldatum van de RDW bericht om u te herinneren aan de APK.

Afhankelijk van de leeftijd en de brandstof waarop uw voertuig rijdt, dient uw auto doorgaans elk jaar APK gekeurd te worden. Voor nieuwe voertuigen begint de APK-plicht na 4 jaar (diesel- en lpg-modellen na 3 jaar).

Gaat u na de APK-vervaldatum zonder nieuwe APK op weg met uw voertuig, dan riskeert u een boete.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Hoe maak ik een APK afspraak?

Dat kan gemakkelijk via onze online werkplaatsplanner. Hier kunt u de benodigde gegevens zoals het kenteken van uw voertuig en uw contactgegevens invullen. Daarna kiest u het type onderhoud, in dit geval APK. Ook kunt u hier ervoor kiezen om ander onderhoud toe te voegen aan de afspraak, zo bespaart u een extra ritje naar de garage. Onderhoud gekozen? Dan kiest u de gewenste datum van de afspraak en de Broekhuis vestiging waar de APK wilt laten uitvoeren. Na bevestiging van de afspraak ontvangt u een e-mail met de details van de gemaakte afspraak.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Kan ik zelf iets doen om gemakkelijker door de APK te komen?

Ja, u kunt zelf al wat zaken voor de APK afspraak checken, zodat u uw voertuig zo goed mogelijk voorbereid op de keuring. Dit zijn de 5 meest voorkomende afkeurpunten:

 • Banden te weinig profiel: als u banden met te weinig profiel tijdig laat vervangen, optimaliseert u de wegligging van het voertuig wat ten goede komt van uw veiligheid.
 • Beschadigde ruitenwissers: strepen op uw ruit tijdens het gebruik van de ruitenwissers duidt op versleten of beschadigde ruitenwissers. Voor goed zicht onderweg dient u deze daarom tijdig te laten vervangen.
 • Defecte verlichting: controleer regelmatig of alle verlichting naar behoren functioneert en laat defecte verlichting vervangen.
 • Remproblemen: ervaart u tijdens het remmen problemen, zoals later dan normaal tot stilstand komen? Laat dan uw remmen controleren.
 • Te lage bandenspanning: bij tankstations vindt u doorgaans een luchtautomaat waarmee u uw banden kunt oppompen. In het boekje van het voertuig vindt u de juiste bandenspanning. Wist u dat met het rijden op te zachte banden, u meer brandstof verbruikt doordat de rolweerstand toeneemt? Als iedereen in Nederland voortaan met de juiste bandenspanning zou rijden, zou de CO2-uitstoot met tot wel 300 miljoen kilo per jaar omlaaggaan.

Neem gerust contact met ons op als u één van bovenstaande afkeurpunten hebt gesignaleerd bij uw voertuig. We helpen u graag!

Neem contact op

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Geldt de APK ook voor elektrische auto’s?

Ja, voor elektrisch aangedreven auto’s en bedrijfswagens gelden dezelfde APK verplichten als voor benzine aangedreven voertuigen. Dat betekent dat de elektrische auto de eerste 4 jaar is vrijgesteld van de APK. Daarna dient u het voertuig om het jaar (1x in de 2 jaar) APK te laten keuren. Na 8 jaar dient de elektrische auto ieder jaar gekeurd te worden.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Mijn auto is nog vrij nieuw, hoe zit het dan met de APK?

Heeft u een nieuwe auto of bedrijfswagen die op benzine of elektriciteit rijdt? Dan moet deze na het vierde levensjaar voor het eerst APK gekeurd worden. Daarna dient de wagen elke 2 jaar gekeurd te worden. Is de auto of bedrijfswagen 8 jaar of ouder? Dan moet deze elk jaar APK gekeurd worden.

Rijdt uw nieuwe auto of bedrijfswagen op diesel of lpg? Dan start de APK-verplichting na het derde levensjaar. Daarna dient de wagen direct elk jaar gekeurd te worden.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Kan ik mijn auto eerder laten keuren?

Ja dat kan tot 2 maanden voor de APK-vervaldatum. Komt het zo uit dat uw auto meer dan 2 maanden voor uw APK-vervaldatum naar de werkplaats gebracht wordt voor onderhoud of reparatie? Dan kunnen wij deze wel al voor u APK keuren. Dit heeft invloed op uw volgende APK-vervaldatum.

Als u uw voertuig maximaal tot 2 maanden voor de vervaldatum laat keuren, dan blijft de nieuwe APK-vervaldatum hetzelfde, plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van de leeftijd en het type van uw voertuig). Als u langer dan 2 maanden van tevoren uw auto of bedrijfswagen laat keuren, dan verschuift u nieuwe APK-vervaldatum naar de datum van de APK-keuring plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van de leeftijd en het type van uw voertuig).

Een voorbeeld:
Uw APK vervalt op 1 juni 2021. Laat u uw auto op 23 april keuren (binnen 2 maanden voor 1 juni), dan blijft de nieuwe APK-vervaldatum hetzelfde, plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van de leeftijd en het type van uw voertuig). Laat u uw auto op 23 maart keuren (meer dan 2 maanden voor 1 juni), dan wordt uw nieuwe APK-vervaldatum 23 maart, plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van de leeftijd en het type van uw voertuig).
> Maak een APK afspraak

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Wat wordt gecontroleerd tijdens de APK?

Uw voertuig wordt gecontroleerd op verschillende onderdelen die vanuit Europa gesteld zijn. Zo wordt onder andere het volgende gecheckt:

 • Veiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie
 • Milieu: uitstoot van CO2 (benzinemotoren) en roet (dieselmotoren)
 • Overig: voertuigbewijs, chassisnummer, kilometerstand en gebruikte brandstof

Meer weten over de APK keuringseisen? De RDW heeft APK handboeken per type voertuig. Lees hier meer. 

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Kan ik wachten tijdens de APK?

Ja, dat kan. Tijdens het wachten in de vestiging kunt u gebruikmaken van gratis WiFi en de koffie en thee hoek. Sommige vestigingen bieden extra services, dit verschilt per vestiging.

Wilt u wachten tijdens de APK? Dan raden we u aan om de afspraak telefonisch te maken, zodat u direct kunt afstemmen hoe laat uw auto gecontroleerd wordt en dat u in de vestiging wilt wachten.

Een APK keuring duurt doorgaans zo’n 45 minuten, mits deze niet wordt geselecteerd voor de steekproef door de RDW. Dit kan namelijk resulteren in extra wachttijd, net als eventuele noodzakelijke reparaties.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Wat is een steekproef van de RDW?

De RDW verricht bij ongeveer 3% van de in Nederland uitgevoerde APK-keuringen een steekproef. Een steekproef houdt in dat de RDW de APK-keuring nogmaals uitvoert. Deze herkeuring moet binnen 90 minuten na de uitgevoerde APK worden aangevangen. Tussen de keuringen door mag uw auto onze vestiging niet verlaten. Of uw voertuig geselecteerd is voor de steekproef weten wij pas nadat wij de APK van uw voertuig hebben afgerond. U bent verplicht om aan de RDW-steekproef mee te werken. Deze steekproef wordt uitgevoerd om de kwaliteit van de APK-keuringen te controleren.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Mijn APK is verlopen, wat nu?

Als uw voertuig niet op tijd APK gekeurd is, dan ontvangt u ongeveer 2 maanden na het verlopen van de APK automatisch een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Deze boete bedraagt momenteel € 130,- + € 7,- administratiekosten. Lees meer over de verlopen APK.

Ook als u uw voertuig niet gebruikt, dient deze wel gekeurd te worden. Deze verplichting vervalt als u ervoor kiest om uw voertuig tijdelijk te laten schorsen. Met een geschorst voertuig mag u niet de openbare weg op.

Is uw vraag voldoende beantwoord?

APK verlopen?

Is uw APK verlopen? Dan mag u niet meer met uw voertuig rijden; behalve als u naar de garage rijdt voor de APK. Dit geldt tot uiterlijk 2 maanden na de APK-vervaldatum. Ongeveer 2 maanden na het verlopen van de APK ontvangt u automatisch een boete van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau). Deze boete bedraagt momenteel € 130,- + € 7,- administratiekosten. Ook riskeert u een boete als u op weg gaat met een voertuig zonder APK.

Plan daarom vandaag nog een afspraak, om zo boetes en onveilige situaties te voorkomen.
> Maak een afspraak

Is uw vraag voldoende beantwoord?
1