4x4 Terreinwagen of SUV

Geen weg is onbegaanbaar met een 4x4 offroad terreinwagen. Het een divisie die steeds populairder wordt bij autorijdend Europa. Ze zijn geschikt voor elke ondergrond, maar worden ook vaak als krachtpatsers gezien voor op de openbare weg. Land Rover Defender is één van de bekendere 4x4 Offroad wagens van tegenwoordig, maar ook de Volvo XC90 en Suzuki Jimny zijn populair te noemen.

Wat is precies een 4x4 offroad terreinwagen? Het belangrijkste kenmerk is dat de auto vierwielaangedreven is. Het bekendste voordeel hiervan is, dat de auto op iedere ondergrond krachtiger is dan normale auto’s. We kennen allemaal wel die spinnende banden bij mul zand of verregend zacht modder, waardoor de auto niet meer wegkomt. Met een 4x4 is de kans hierop een heel stuk kleiner. De auto ligt beter op de weg en dit komt door de mogelijkheid dat hij met 4 banden tegelijk grip zoekt. Bij normale auto’s heeft u tweewielaandrijving vanaf de achterbanden. De voorbanden rollen automatisch mee. Met four-wheel drive (4WD) draaien alle banden op dezelfde snelheid, waardoor de auto op alle vier de plekken grip kan krijgen. Dit heeft grote voordelen bij een enorm ongelijk wegdek.

Van terreinwagen naar SUV

Vanuit het verleden waren vrijwel alle 4x4 offroad wagens de auto’s waarmee bijvoorbeeld de boswachter door het bos reed. Tegenwoordig zijn er ook SUV’s die vierwielaandrijving hebben en dus tot deze categorie behoren.

AWD of 4WD

Tegenwoordig zijn er twee verschillende vierwielaandrijvingen. De meest authentieke is hierboven beschreven en de meest oorspronkelijke vorm van vierwielaandrijving. Daarnaast is er ook all wheel drive (AWD). Wat is het verschil tussen all wheel drive (AWD) en four-wheel drive (4WD)? In tegenstelling tot 4WD, die alle banden gelijkwaardig gebruikt, zal een auto met AWD ervoor zorgen dat er meer vermogen gestuurd wordt naar wielen die niet klem zitten of slippen. Dit maakt AWD een stuk breder inzetbaar en nog meer een alleskunner. Omdat deze methode elektronisch wordt aangestuurd, noemt men all wheel drive ook wel elektronische vierwielaandrijving. De bestuurder hoeft zelf geen keuzes te maken om zich op de juiste manier over vrijwel ongebaande paden te begeven.

Zijn de gebaande wegen saai, wilt u offroad rijden en bent u op zoek naar avontuur? Deze ultieme krachtpatsers gaan geen uitdaging uit de weg en brengen u altijd weer thuis. Deze SUV’s, of beter gezegd 4x4 auto’s, hebben wij voor u geselecteerd. Of u nu op zoek bent naar een tweedehands 4x4 of een nieuwe 4x4, er is bij ons altijd een SUV die bij uw wensen past.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1