- x 12.08.2024
Blog Tips & tricks

Wat te doen bij aquaplaning?

Aquaplaning ontstaat zonder dat u het doorheeft; voor u het weet zit u er middenin. Hoe gaat u met deze situatie om en hoe houdt u zichzelf en anderen in veiligheid? We geven graag tips om te voorkomen dat u in een slip terechtkomt met uw auto.

Wat is aquaplaning?

Na een regenbui kan het zijn dat er plassen water op de weg blijven liggen. Er komt dan water tussen de band van het voertuig en het wegdek. Als het profiel van uw banden het water niet snel genoeg kan wegwerken, verliest de band contact met het wegdek en rijdt u als het ware op de plas water. Dit heet aquaplaning.

Waar en wanneer ontstaat aquaplaning?

Aquaplaning kan ontstaan wanneer er veel regenval is (geweest), maar er zijn bijkomende factoren die het risico op aquaplaning verhogen.

  1. Bandenprofiel

    Hoe diep het profiel van de banden is kan een groot verschil maken bij aquaplaning. Banden met een extra diep profiel zijn beter in staat om veel water af te voeren waardoor u minder snel in een slip terechtkomt. Wettelijk is het verplichte minimum van het bandenprofiel 1,6 mm.

    Banden met 4 mm profieldiepte zijn voldoende uitgerust om de kans op aquaplaning aanzienlijk te verminderen.

  2. Spoorvorming

    Spoorvorming ontstaat door zware voertuigen op het wegdek. De spoorvorming zorgt ervoor dat water niet weg kan en dus op het wegdek blijft liggen. Rijd u met de banden van uw voertuig precies door de spoorvorming heen, dan vergroot dit de kans op aquaplaning.

Hoe voorkomt u aquaplaning?

Om de kans op aquaplaning te verkleinen kunt u een aantal dingen zelf doen.

  • Zorg voor een profieldiepte in uw banden van minimaal 4 mm. Een diep profiel is beter in staat om een grote hoeveelheid water af te voeren.
  • Controleer regelmatig de bandenspanning. Bij een te lage spanning vergroot het contactoppervlak tussen de band en het wegdek, waardoor de wrijving toeneemt en de kans op aquaplaning groter wordt.

  • Ligt er veel water op het wegdek? Pas dan op voorhand alvast uw snelheid aan en stuur voorzichtig bij bochten.
  • Vermijd de spoorvorming. Door net buiten de waterplassen om te rijden heeft u minder kans om in aquaplaning terecht te komen.

Wat te doen als u toch in aquaplaning terechtkomt?

Raakt u toch verzeild in aquaplaning? Zorg er dan voor dat u de situatie onder controle houdt en niet in een slip terechtkomt.

  1. Blijf rustig. Het is best even schrikken als u merkt dat u terecht bent gekomen in aquaplaning, maar juist door kalm te blijven brengt u uzelf het snelst tot stilstand.
  2. Rem niet. Wanneer u remt raakt u in een slip. Laat het gas langzaam los, zodat de auto zelf rustig afremt.
  3. Stuur voorzichtig en met twee handen. Een snelle stuurbeweging zorgt voor een nog gevaarlijkere situatie. Gooi daarom nooit zomaar het stuur om. U komt dan sneller in een slip terecht.

Vervang de banden bij een te laag profieldiepte

Is de profieldiepte van de banden minder dan 2 of 3 mm? Vervang de banden dan tijdig bij een van onze werkplaatsen om de kans op aquaplaning te verminderen. 

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina