- x 07.07.2022
Blog Vers van de rolband

Goed voorbereid met de auto Italië in

Voor velen is het elke zomer een feest an sich: het inpakken van de auto, het paspoort, de pasjes, de verzekeringspapieren en de groene kaart klaar leggen, nog even de auto is voltanken. Klaar voor vertrek!
Maar wacht! Bent u écht goed voorbereid? Weet u bijvoorbeeld wat u verplicht in de auto moet hebben in Italië? Weet u waar de milieuzones zijn? Moet u tol betalen? Waar vindt u een laadpaal in uw vakantieland? Daarom zetten we voor u onder elkaar welke regels gelden in de vijf populairste vakantielanden: België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Na het lezen van deze tips kunt u goed voorbereid op vakantie! In dit artikel leest u alles over: Italië.

  • Milieuzones

In Italië vindt u milieuzones in maar liefst 250 steden en dorpen, deze worden aangeduid als Zona Traffico Limitato (ZLT). Vooral het centrum en de historische binnensteden zijn vaak aangemerkt als ZLT, dit is te herkennen aan het verkeersbord . Op drukke tijden worden deze plekken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Over het algemeen geldt het advies dat u deze plekken beter kunt mijden met de auto. Parkeert u liever de auto buiten de zone en gaat u te voet verder, om hoge boetes te voorkomen. Voorbeelden van steden waar de ZLT zijn: Rome, Florence, Pisa, Verona, Bologna, Milaan en Palermo.

  • Brandstofprijzen

In Italië bent u net iets goedkoper uit aan de pomp dan in ons eigen land. Het ligt er wel aan waar u tankt en of u zelf tankt. Als een pompbediende uw auto aftankt, bent u al snel 30 cent per liter duurder uit. Klik hier voor een actueel overzicht.

  • Tol

Ook in Italië zult u tol moeten betalen. Hoe verder u rijdt over de Italiaanse snelwegen, hoe meer u betaalt. Het bedrag wordt hoger als u met een zwaarder voertuig (camper) of een aanhanger rijdt. Een overzicht van de prijzen per klasse vindt u hier.

  • Laadpalen

In Italië zijn steeds meer laadpalen te vinden. Vooral in het noorden van het land staat u niet snel met een lege accu. Gaat u naar het zuiden? Dan is het goed om van tevoren te checken waar u een laadpaal vindt. Een tip: gebruik een navigatieapp zoals A Better Routeplanner (ABRP) voor iOS ‎ of Android of PlugShare voor iOS of Android om de route inclusief laadpalen uit te stippelen.
Niet elke laadpas wordt geaccepteerd in Italië. Het is daarom verstandig om een tweede laadpas mee te nemen op vakantie.

  • Verplicht in de auto

Een handig overzicht van wat u verplicht moet meenemen vindt u hier.

Een gevarendriehoek moet u in de auto hebben als u naar Italië gaat. In het geval van pech of een ongeval op de snelweg plaatst u de driehoek 100 meter achter uw auto. Op andere wegen plaatst u hem 30 meter achter uw auto.

Een reflecterend veiligheidshesje moet u in Italië bij zich hebben en aantrekken als u pech heeft of een ongeluk heeft gehad. Zo bent u beter zichtbaar voor andere weggebruikers.

Extra tip: trekt u voor het eerst met de caravan de bergen in? Lees hier dan waar u op moet letten.

Andere vakantiebestemmingen
Lees ook onze tips over België, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Fijne vakantie!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1