- x 26.07.2022
Blog Vers van de rolband

Wat te doen als uw kentekenplaat gestolen is?

Zonder kentekenplaat mag u de weg niet op met uw auto. Dus als er één gestolen of kwijt is, is dat best een probleem. Wat te doen? Wij leggen het hieronder uit.

  1. Ga naar een door de RDW erkende fabrikant en bestel twee nieuwe kentekenplaten. Deze zijn meestal meteen klaar. Maar een enkele keer duurt het een paar dagen voordat u de platen binnen heeft. Uw nieuwe kentekenplaten worden als set aan u verkocht. Het maakt dus niet uit of u er maar één kwijt bent: u krijgt twee nieuwe. Er wordt een duplicaatcode op uw nieuwe kentekenplaten gezet, waarmee aangetoond wordt hoeveel sets van het kenteken uitgegeven zijn. Een set nieuwe kentekenplaten kost rond de € 25,-.
  2. Als u de nieuwe kentekenplaten heeft ontvangen maakt u deze goed vast. Meestal kunt u de platen vastklikken. Om te voorkomen dat de platen loslaten of nog eens gestolen worden, is het goed om de platen nog steviger te bevestigen met dubbelzijdig tape. U kunt ook één van onze collega’s benaderen om de platen met popnagels te laten vastzetten. Hiermee zitten ze muurvast. Maak hiervoor een Werkplaatsafspraak.

Tip 1: Om nieuwe kentekenplaten te bestellen heeft u uw legitimatiebewijs (bijvoorbeeld: paspoort, ID-kaart, rijbewijs) en het voertuigbewijs (deel 1A) nodig. Vergeet deze dus niet mee te nemen als u naar de fabrikant gaat.

Tip 2: Moet u meteen de weg op en krijgt u de gele kentekenplaten niet direct mee? Koop dan twee witte kentekenplaten bij de fabrikant. Hiermee mag u de Nederlandse wegen op totdat u de gele heeft. Als u uw gele platen krijgt, levert u de witte kentekenplaten weer in bij de fabrikant.

Tip 3: Doe aangifte van diefstal bij de politie. Zeker als beide kentekenplaten weg zijn, is de kans groot dat ze gestolen zijn. U kunt aangifte doen op www.politie.nl of op het politiebureau.

Tip 4: Zijn de kentekenplaten van uw leaseauto gestolen? Dan moet u ook zelf nieuwe kentekenplaten bestellen. Maakt u daarnaast melding van de diefstal bij uw leasemaatschappij.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1