- x 17.05.2024
Blog Vers van de rolband

Gaat u voor een benzine of elektrische auto?

Elektrisch versus benzine rijden. Het is een belangrijke vergelijking en steeds meer mensen zullen de overweging gaan maken. Toch hebben beide vormen hun eigen voor- en nadelen. Of u kiest voor een benzineauto of een elektrische auto wordt bepaald door allerlei factoren. Rijdt u veel, heeft u thuis of in de buurt oplaadmogelijkheden of heeft u een bepaald budget? We vertellen u er meer over in deze blog, zodat u de keuze kunt maken die het beste bij uw situatie past.

Budget

Elektrische auto’s zijn vaak iets duurder dan dan benzineauto’s uit hetzelfde segment. Dit komt omdat bij de productie van de batterijen diverse zeldzame metalen nodig zijn. Daarnaast wordt er veel tijd gestoken in onderzoek naar nieuwe oplossingen om de batterijen goedkoper te maken, en met succes. Deze onderzoeken werpen wél hun vruchten af. Uit onderzoek van BloombergNEF is gebleken dat elektrische auto’s en bussen in 2027 goedkoper zullen zijn dan hun benzinevariant.

Tot 2025 kunt u nog in aanmerkingen komen voor SEPP subsidie. Koopt u een nieuwe elektrische auto dan kunt u € 2.950 subsidie aanvragen. Voor een gebruikte elektrische auto is dit € 2.000.
 

Rijden met een volle accu of volle tank?

Zoals de actieradius van elke benzineauto verschilt, hebben elektrische auto’s onderling ook een verschillende actieradius. Om de actieradii van auto’s in kaart te brengen is de speciale WLTP-cyclus test ontworpen. WLTP, afgekort voor de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure, is een procedure die wordt gebruikt om onder andere de actieradius van een voertuig te meten. Echter zijn er diverse factoren die de actieradius kunnen beïnvloeden; zowel bij benzineauto’s als elektrische auto’s. Voor iedere auto is een verminderde actieradius vervelend, maar met een elektrische auto nog net wat vervelender. Het opladen van een elektrische auto duurt immers langer dan het tanken van een benzineauto. Rijdt u veel en niet per se heel zuinig, dan is een elektrische auto wellicht niet de juiste keuze. 
 

Het opladen of tanken

Waar een benzineauto in enkele minuten volgetankt is en er honderden kilometers mee gereden kunnen worden, moet een elektrische auto dus opgeladen worden om mee te kunnen rijden. Hoe lang het opladen van de auto duurt, hangt af van verschillende factoren:

  • Laadvermogen van de lader
  • Capaciteit van de batterij
  • Hoe leeg de accu is

Een snellader met een hoog vermogen en een geschikt voertuigtype kan de accu van ongeveer 20 minuten tot een aantal uur opladen tot 80%. Snelladen is een stuk duurder dan thuis of in de buurt opladen. Beschikt u over een laadpaal aan huis of in de buurt, dan wordt het aangeraden om daar gebruik van te maken om hogere kosten te voorkomen. 

Een aanhanger of caravan trekken

Met een brandstofauto hoeft u zich geen zorgen te maken over het plotseling stilvallen, zolang u maar regelmatig de tank bijvult en weer de weg op gaat. Voor een elektrische auto is het echter belangrijk om de accustatus in de gaten te houden. Het verminderen van de actieradius bij het trekken van bijvoorbeeld een caravan hangt af van verschillende factoren, zoals het totale gewicht van de auto en caravan, uw snelheid, uw rijstijl en de weersomstandigheden. Meestal kunt u rekenen op minstens 25% minder actieradius, maar dit percentage kan ongemerkt oplopen tot wel 50%.

Onderhoud

Benzineauto’s hebben een aandrijving waarbij veel verschillende onderdelen nodig zijn, zoals lucht-, brandstof- en oliefilters, alsook een koelsysteem, bougies, de uitlaat en de koppeling. Een elektrische auto heeft deze onderdelen niet nodig en daardoor kunnen deze onderdelen niet slijten. Doordat elektrische auto's gebruikmaken van motoren zonder bewegende contactpunten die vatbaar zijn voor slijtage, vereisen ze weinig onderhoud, want: minder onderdelen betekent ook lagere onderhoudskosten.

Benzineauto’s zijn over het algemeen nog steeds goedkoper dan een soortgelijk elektrisch model. De actieradius van een elektrische auto wordt steeds groter, maar het opladen van de accu duurt langer dan het tanken van een benzineauto. Echter heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig, omdat deze minder bewegende onderdelen bevat. Waar gaat u voor? Een benzineauto of toch elektrisch?

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1