Het accupakket

Het antwoord op de vraag ‘hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto’ is niet eenduidig. Elke elektrische auto is uitgerust met een accupakket. Dit pakket levert een hoeveelheid stroom wat resulteert in een maximale actieradius, ook wel range of bereik genoemd. Er zijn accupakketten met een maximale actieradius van 180 tot meer dan 500 kilometer (WLTP).

Naast de accucapaciteit bepaalt het verbruik van de auto de actieradius. Zo verbruiken compacte hatchbacks een stuk minder elektriciteit dan grote SUV’s. Voordat u de auto koopt is de maximale actieradius al berekend, op basis van de gunstigste omstandigheden.

Invloeden op de actieradius

Verschillende factoren hebben invloed op de actieradius; het aantal kilometers dat u kunt rijden met een volle accu. Zo hebben weersomstandigheden, uw rijstijl en het gebruik van de auto invloed op de actieradius.

Weersomstandigheden

Inmiddels weten we dat weersomstandigheden invloed hebben op de actieradius van een elektrisch voertuig. Net als wij, hebben elektrische auto’s een ideale temperatuur waarop ze het efficiënts werken. Hebben wij het koud of erg warm, dan merken we dit al gauw in productiviteit, zo werkt het ook met EV’s (Elektrisch Voertuig). Zo presteren accu’s het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Hierom zijn de meeste EV’s inmiddels uitgerust met een geconditioneerd accupakket; de accu kan dan verwarmt of gekoeld worden. Dit kost weliswaar wat energie, maar met een beter functionerend accupakket komt u verder op één lading.

Rijstijl & gebruik

Wat niet berekend is in de maximale actieradius, is uw rijstijl en het gebruik van de elektrische auto. Bent u een vlotte rijder die het stroompedaal het liefst wat dieper intrapt? Dan vraagt u meer prestaties van de EV, waardoor u inlevert op het maximale bereik. Rijdt u defensief en denkt u om uw snelheid, dan zult u zien dat u meer range overhoudt.
Naast uw rijstijl heeft het gebruik van de systemen in uw auto ook invloed op het verbruik. Gebruikt u de airconditioning of de verwarming intensief? Dan levert u in op het maximaal aantal kilometers na een acculading.

WLTP & NEDC

Fabrikanten zijn verplicht om een fabrieksopgave van het verbruik van hun auto’s te geven. Op basis van deze cijfers wordt onder andere de actieradius van elektrische auto’s berekend. Hiervoor worden alle auto’s getest tijdens een gestandaardiseerde laboratoriumtest. Eerder was dit de NEDC-testcyclus, maar de resultaten hiervan bleken ver van het praktijkverbruik te liggen. Daarna heeft de Europese Unie de WLTP-cyclus in het leven geroepen, een nieuwe, veel realistischere test.

Wel worden de NEDC-waarden nog gebruikt voor het berekenen van de CO2 uitstoot, alle nieuw verkochte auto’s tezamen moeten namelijk voldoen aan de Europese CO2 doelstelling. Voor deze berekening wordt de CO2MPAS rekentool gebruikt. In Nederland gebruikten we deze rekentool om van de WLTP auto een NEDC-waarde te berekenen, waarop uiteindelijk de BPM werd vastgesteld. Sinds 1 juli 2020 wordt de WLTP-CO2-waarde als basis gebruikt voor de bepaling van de BPM.

Meer weten over elektrisch rijden?

Wilt u meer weten over de laadmogelijkheden en de kosten van elektrisch rijden? Lees dan ook de antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen.

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, dit verschilt namelijk per accupakket en hangt ook nog af van andere variabelen zoals uw rijstijl en de weersomstandigheden.
Lees meer over de actieradius

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Het opladen van een elektrische auto werkt eigenlijk hetzelfde als het opladen van uw telefoon of laptop. Hoe snel de auto oplaadt is afhankelijk van de laadpaal en andere variabelen.
Zo werkt het opladen

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Is thuisladen mogelijk met een laadpaal?

Stapt u over naar elektrisch rijden? Dan is een laadpaal aan huis wellicht de ideale laadoplossing voor u. Broekhuis adviseert over en levert diverse laadpalen en laadpassen.
Ontdek de laadmogelijkheden

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Wat kost elektrisch rijden?

Wat elektrisch rijden kost hangt af van het type auto, uw rijstijl, de weersomstandigheden en andere zaken. We hebben aanschafkosten, tank/laad kosten en andere kosten vergeleken.
De kosten op een rij

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Ontdek elektrisch rijden met Broekhuis als uw partner in e-Mobility.
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1