Wilt u uw autobanden wisselen?

De autobanden onder uw voertuig zijn het enige deel van uw voertuig dat contact maakt met het wegdek. Ze zorgen voor grip onder bijna alle weersomstandigheden en bepalen voor een groot deel het weggedrag. Goede autobanden bevorderen uw veiligheid en hebben een positieve invloed op het brandstofverbruik. Maar wat is nu de juiste band wanneer u uw autobanden wilt wisselen? Wij leggen het u graag uit. 

Winterbanden, zomerbanden en all seasonbanden

Er zijn verschillende typen autobanden die geschikt zijn voor uiteenlopende weersomstandigheden. Zo zijn er winterbanden en zomerbanden, die specifieke eigenschappen bezitten waardoor ze uiterst geschikt zijn voor een bepaald seizoen. Liever het hele jaar op één set autobanden rijden? Dan kunt u kiezen voor all season banden, deze autobanden combineren de eigenschappen van winterbanden met zomerbanden.

Winterbanden

Winterbanden

Zodra het 7 graden Celsius of lager is, dan krijgen winterbanden de voorkeur. Doordat het rubber van winterbanden zachter blijft bij lage temperaturen, behouden ze hun grip op het wegdek.

Zomerbanden

Zomerbanden

Zomerbanden zijn speciaal samengesteld voor zomerse omstandigheden. Daardoor hebben ze meer grip bij hogere temperaturen, waardoor ze zomers veiliger zijn dan winterbanden.

All seasonbanden

All season banden

All season banden, vierseizoenenbanden, all weather banden of 4 seizoenen banden; hoe u ze ook noemt, zo flexibel als de naam van dit type autobanden zo flexibel inzetbaar zijn deze banden.

Autobanden vervangen?

Kiest u ervoor om in de zomer op zomerbanden en in de winter op winterbanden te rijden? Dan zijn vaak de maanden maart/april en oktober/november de momenten in het jaar om uw autobanden te laten wisselen. We staan dan graag voor u klaar!

Bij welke profieldiepte kunt u het beste uw autobanden vervangen?

Op welke autobanden u ook rijdt, de wettelijke minimale profieldiepte van uw banden is 1,6 mm. Wel raden wij bij bepaalde typen autobanden aan om deze eerder te vervangen. Wanneer een band minder profiel heeft, kan deze de hoeveelheid water of sneeuw niet op tijd afvoeren. Zo heeft u minder grip en verslechterd de wegligging van het voertuig. Immers, de beste grip en wegligging bevorderen uw veiligheid onderweg.

Zomerbanden en all season banden kunt u daarom het beste vervangen zodra de profieldiepte minder dan 2 mm is. Bij winterbanden adviseren wij u om de autobanden te vervangen als het profiel minder is dan 4 mm. Onder 4 mm verliezen winterbanden hun unieke eigenschappen en presteert een winterband als zomerband.
 

Bandenspanning

Een juiste bandenspanning kan ervoor zorgen dat uw autobanden minder snel gewisseld hoeven te worden. Bij een te hoge bandenspanning vermindert de grip waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Bij een te lage bandenspanning slijten uw banden sneller terwijl het brandstofverbruik stijgt. Om deze zaken te voorkomen is het dus belangrijk om de bandenspanning regelmatig te controleren. De juiste bandenspanning kan per model verschillen; deze vindt u in de handleiding van uw voertuig.

Bandenspanning
Uitlijnen en balanceren

Autobanden uitlijnen en balanceren

Voelt u trillingen in uw stuur, staat uw stuur scheef, hobbelt uw voertuig wanneer u over een vlak wegdek rijdt of trekt uw voertuig naar rechts of links als u rechtuit rijdt? Dan kan het zomaar zijn dat de autobanden niet juist uitgelijnd en/of gebalanceerd zijn. Als gevolg kunnen uw autobanden sneller slijten. Bij Broekhuis voorkomen wij liever onnodige slijtage, daarom maken wij uw voertuig graag weer in orde.

Verschil tussen uitlijnen en balanceren

Het uitlijnen en balanceren zijn twee verschillende begrippen. Bij de uitlijning van de voertuig worden de wielen bijgesteld tot deze weer loodrecht op de grond en evenwijdig aan elkaar staan. Bij het balanceren van de autobanden wordt gezorgd dat het wiel weer zonder trillingen kan rollen bij bepaalde snelheden.

Wilt u een afspraak maken om de autobanden van uw voertuig uit te lijnen en/of te balanceren?

Runflat banden

Runflat banden

Met een runflat band kunt u bij lekkage doorrijden. Dankzij zijn versterkte zijkanten kunt u nog gemiddeld 80 kilometer doorrijden met een snelheid van 80 kilometer per uur voordat de band verwisseld moet worden. De runflat band werkt samen met een ingebouwd waarschuwingssysteem (TPMS) in uw voertuig. Heeft uw voertuig dit waarschuwingssysteem niet, dan kan deze niet op Runflat banden rijden. 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

Wanneer zelfs winterbanden niet meer voldoende zijn, kunt u sneeuwkettingen monteren op uw aangedreven wielen. In sommige landen zijn op bepaalde plekken sneeuwkettingen verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord waarop een afbeelding van een wiel met sneeuwketting te zien is. Met sneeuwkettingen kunt u met beperkte snelheid een kort stuk rijden. Wat de maximumsnelheid is, staat aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen.

Verplichtingen in het buitenland

Steeds meer landen hebben verkeersregels over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Omdat dit verschilt per land, vindt u hiernaast een overzicht van landen waar winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn.

Verplichtingen buitenland

Autobanden merken

Bij Broekhuis bent u aan het juiste adres voor nieuwe autobanden. Zo heeft u ruime keuze uit diverse merken, typen en maten. Daarnaast kunnen wij ze direct voor u monteren. Wisselt u van zomerbanden naar winterbanden of andersom? Dan kunnen wij de autobanden die u tijdelijk niet gebruikt in de opslag voor u bewaren.

Enkele merken die wij aanbieden:

Bridgestone
Continental
Goodyear
Hankook
Michelin
Pirelli
Vredestein

Autobanden wisselen? Bij Broekhuis bent u aan het juiste adres!
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1