Tachograaf voor zwaardere bedrijfswagens

De tachograaf registreert de rij- en rusttijden van de bestuurder van vrachtwagens. Maar ook in andere wagens moet een tachograaf aanwezig zijn voor de automatische rittenregistratie. Volgens de Europese wetgeving moeten bedrijfswagens die zwaarder zijn dan 3,500 kg (toegestane maximum massa) verplicht uitgerust zijn met een dergelijk apparaat. Een tachograaf is bedoeld om te voorkomen dat bestuurders te veel rijden zonder rustpauze.

Heeft u een bedrijfswagen die zwaarder weegt dan 3.500 kg? Dan is een tachograaf verplicht. Ook als u in een bedrijfswagen met aanhanger rijdt, waardoor het gezamenlijk gewicht meer dan 3.500 kg is, moet uw bestelbus uitgerust zijn met een tachograaf. Dit weten veel mensen niet en dat kan dus problemen opleveren. In het kentekenbewijs van uw voertuig en op de typegoedkeuring van de aanhanger staat aangegeven wat de toegestane maximummassa is.

Een tachograaf mag uitsluitend worden ingebouwd door een erkend tachograaf-installateur. Na de installatie wordt de tachograaf verzegeld en komt er een installatieplaatje op.

Data van de tachograaf opslaan

Elke twee jaar moet de tachograaf worden geijkt en gecontroleerd. Dat gebeurt meestal tijdens de verplichte APK. De data van de tachograaf, het massageheugen, dient u minimaal eens per 90 dagen uit te lezen. De data die wordt opgeslagen op de chauffeurskaart, moet minimaal eens per 28 dagen uitgelezen worden.

Deze gegevens moeten worden geanalyseerd om te controleren of men geen overtredingen heeft begaan. In het geval er overtredingen zijn gemaakt, moet de chauffeur in kwestie hierop gewezen worden.

Het complete dossier moet minimaal één jaar lang worden bewaard.

Lees de regels voor bedrijfswagens goed door, zodat u weet welke regels voor u van toepassing zijn. U bent als ondernemer verantwoordelijk voor een goede naleving van deze regels.

Offerteaanvraag tachograaf

Wilt u meer weten over de tachograaf en hoe Broekhuis Carplus deze kan plaatsen? Vraag vrijblijvend een offerte aan met behulp van het onderstaande formulier.

De heer / mevrouw *
Selecteer het product
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1