Gemiddelde kosten vergelijken

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag: wat kost elektrisch rijden? Dit hangt af van het type auto, uw rijstijl, de weersomstandigheden en andere zaken. Om het inzichtelijk te maken hebben we de gemiddelde kosten van een elektrische auto vergeleken met de gemiddelde kosten van een brandstofauto.

Aanschafkosten van een elektrische auto

Nieuwe elektrische auto’s zijn in aanschaf doorgaans iets duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor, hoewel het verschil steeds kleiner wordt. Gebruikte elektrische auto’s zijn nog relatief jong, waardoor de prijs voor een elektrische occasion gemiddeld iets hoger ligt dan die van een auto met verbrandingsmotor.

Om elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken worden er middelen ingezet om het voordeliger te maken voor u als consument. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de EV-subsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s.

Energiekosten

Met een elektrische auto rijd je 100 kilometer op 20,7 kilowattuur (kWh). Ter vergelijking: je hebt 6,7 liter benzine nodig om 100 kilometer te rijden. Als we de kosten berekenen en vergelijken, komen we via het rekenvoorbeeld van ANWB uit op gemiddeld 7,6 cent elektriciteitskosten per kilometer en zo’n 10 cent per kilometer aan brandstofkosten.

Private leasen

Met private lease kunt u een elektrische auto rijden voor een vast bedrag per maand. Hierbij zijn zaken als onderhoud, belasting, verzekering en pechhulp inbegrepen. Aanschafkosten en afschrijvingskosten zijn ook voor rekening van de leasemaatschappij.
De variabele kosten zijn over het algemeen lager, doordat de energiekosten voor het laden lager zijn dan de brandstofkosten bij een benzine- of dieselauto.

Zakelijk rijden

Voor zakelijke rijders is elektrisch rijden momenteel erg interessant dankzij een lagere bijtelling. Zo kunt u al een elektrische auto zakelijk rijden met slechts 8% bijtelling tot een maximaal bedrag van € 45.000,-. Dit percentage stijgt gestaag en zal in 2026 gelijk zijn aan die van andere auto’s: 22%. Ondernemers kunnen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) een subsidie ontvangen bij aanschaf van een volledig elektrische auto in de vorm van een extra afschrijvingspost.

Overige kosten van elektrisch rijden

Met een elektrische auto bent u vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting. Ook de onderhoudskosten zijn lager doordat er minder slijtage gevoelige onderdelen in elektrische auto’s te vinden zijn. Daarnaast zijn zaken als olie verversen ook niet meer aan de orde. De grootste slijtage gevoelige onderdelen bij elektrische auto’s zijn de remmen en de banden. Daarbij hebben banden van elektrische auto’s vaak afwijkende maten, waardoor deze in aanschaf gemiddeld duurder zijn dan banden met gangbare maten.

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Wilt u naast de gemiddelde kosten ook meer weten over de actieradius, de verschillende manieren van elektrisch rijden, het opladen van EV’s en de laadmogelijkheden aan huis? Wij hebben de antwoorden op onderstaande veelgestelde vragen op een rij gezet.

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, dit verschilt namelijk per accupakket en hangt ook nog af van andere variabelen zoals uw rijstijl en de weersomstandigheden.
Lees meer over de actieradius

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Het opladen van een elektrische auto werkt eigenlijk hetzelfde als het opladen van uw telefoon of laptop. Hoe snel de auto oplaadt is afhankelijk van de laadpaal en andere variabelen.
Zo werkt het opladen

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Is thuisladen mogelijk met een laadpaal?

Stapt u over naar elektrisch rijden? Dan is een laadpaal aan huis wellicht de ideale laadoplossing voor u. Broekhuis adviseert over en levert diverse laadpalen en laadpassen.
Ontdek de laadmogelijkheden

Is uw vraag voldoende beantwoord?

Wat kost elektrisch rijden?

Wat elektrisch rijden kost hangt af van het type auto, uw rijstijl, de weersomstandigheden en andere zaken. We hebben aanschafkosten, tank/laad kosten en andere kosten vergeleken.
De kosten op een rij

Is uw vraag voldoende beantwoord?
Van elektrische auto tot bijpassende laadoplossing, u vindt het allemaal bij Broekhuis!
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1