Kost een nieuwe bestelauto in 2025 duizenden euro’s meer?
Nog heel even kunnen ondernemers genieten van de bpm-vrijstelling op bestelauto’s. Deze vrijstelling wordt namelijk in 2025 afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers fors meer gaan betalen voor een bestelauto. Voor elektrische bestelauto’s blijft de bpm-vrijstelling in 2025 nog wel actief.
Redenen voor de afschaffing
In het Klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat landen in Europa in 2030 minder CO₂ mogen uitstoten en dat de mobiliteit daarin een belangrijke rol speelt. De overheid wil de overstap naar elektrische voertuigen en duurzamere mobiliteitsoplossingen versnellen.
De bpm is gebaseerd op de CO₂-uitstoot van een voertuig: hoe hoger de uitstoot, hoe meer men betaalt. Met de afschaffing van de vrijstelling wil de overheid ervoor zorgen dat ook ondernemers gestimuleerd worden om over te stappen op schonere voertuigen, zoals waaronder elektrische bedrijfswagens. Dit past in het beleid om fossiele brandstoffen minder aantrekkelijk te maken en duurzame alternatieven te bevorderen.
Gevolgen voor ondernemers
Per uitgestoten gram CO₂ betaalt u bpm. Dit bedrag kan zelfs tot duizenden euro’s oplopen.
Wilt u nog geen bpm betalen?
Dan zijn er twee mogelijkheden.
- Schaf voor het einde van 2024 nog een bestelauto aan.
Op deze manier komt u nog in aanmerking voor de bpm-vrijstelling. De auto moet wel in 2024 geregistreerd worden. Vraag één van onze adviseurs naar de mogelijkheden!
- Ga voor een elektrische bestelauto.
Een bpm-afschaffing op elektrische bestelauto’s kan voor u een reden zijn om over te stappen op elektrische mobiliteit. Naast dat dit duizenden euro’s kan schelen, heeft het nog meer voordelen. Met een elektrische bestelauto mag u bijvoorbeeld alle milieuzones betreden. Dit is met reguliere bestelauto’s op basis van fossiele brandstoffen moeilijker of helemaal niet meer mogelijk vanaf 01-01-2025.