- x 21.03.2024
Blog Tips & tricks

De voorjaarsschoonmaak van uw fiets, auto en camper

Voordat u geniet van de opbloeiende natuur, is het verstandig om de voorjaarsschoonmaak te doen.

De voorjaarsschoonmaak van uw fiets

Het warmere weer komt er langzamerhand alweer aan. Dit betekent dat de fiets weer vaker gebruikt gaat worden. Na de koude en natte periode in de herfst en winter, is het aan te bevelen om een zogeheten voorjaarsschoonmaak te doen. Dit is goed voor de levensduur van de fiets en op den duur óók voor uw portemonnee. Wij leggen u in vogelvlucht uit waar u op dient te letten en het beste uw fiets, auto of camper schoonmaakt.

Allereerst is het (indien u een elektrisch aangedreven fiets heeft) verstandig om de elektrische onderdelen apart te leggen. Hoewel deze onderdelen op de e-bike spatwaterproof zijn, hebben de accu en andere elektronica een hekel aan water. Vervolgens spoelt u de fiets rustig af met water. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger, want dit is schadelijk voor de lagers en zal het vet op cruciale plekken wegwassen. Wanneer de fiets schoongespoeld is, begint u met de aandrijvingen. Gebruik hiervoor een goede ontvetter. Zorg ervoor dat er geen ontvetter op de remmen terechtkomt, want dit is niet goed voor de kwaliteit van uw remmen. Na het aanbrengen van de ontvetter laat u deze enkele minuten inwerken. Daarna gebruikt u een vochtige doek om de ketting grondig schoon te maken. Als u dit heeft gedaan, maakt u de fiets met een zachte doek droog en bent u weer klaar voor vele fietstochten in het voorjaar.

Het onderhouden van uw racefiets heeft iets meer aandacht nodig, dan uw normale fiets. Hier leest u meer over het schoonmaken van uw racefiets.

De buitenkant van uw auto een voorjaarsbeurt geven

Na een natte en modderige periode heeft uw auto behoefte om eens goed schoongemaakt te worden. Wanneer u al het vuil weghaalt, functioneert uw auto beter.

U begint met het inzepen van uw auto. Zorg dat de zeep van uw auto pH-neutraal is. Dit betekent dat de zeep een zuurgraad heeft die dicht bij water ligt. Deze zeep is niet schadelijk voor de lak of andere onderdelen van uw auto. Vervolgens kunt u het best met een speciale autoborstel uw auto inzepen om zo de hardnekkige plekken weg te halen. Pas wel op met openbare autoborstels van bijvoorbeeld een wasbox. Andere mensen maken vaak hun velgen schoon met deze borstels, waardoor er steentjes in de borstel kunnen blijven hangen.

Wist u dat het in veel gemeenten verboden is om uw auto op straat te wassen en dat deze overtreding een boete van € 440 euro kan opleveren?

U begint met het wegspoelen van de zeep van uw auto met water (wasstraten en wasboxen bieden vaak de optie om vlekvrij te spoelen). Nadat u dit heeft gedaan, is het aan te raden voor uw lak om uw auto te waxen. Dit zorgt ervoor dat uw lak minder snel beschadigd raakt, vies wordt of dat er lelijke vlekken komen. U kunt het zien als een soort extra beschermlaag. Het is wel belangrijk om speciale autowax te gebruiken. Dit is te bestellen op internet of te kopen bij grote supermarkten en autospeciaalzaken.

Na een lange periode vol vuil en pekel op de weg, is het sterk aan te raden om de onderkant van uw auto ook een onderhoudsbeurt te geven.

Voorjaarsschoonmaak

De buitenkant van uw camper een voorjaarsbeurt geven

Tot slot begint ook het camperseizoen weer! Wij begrijpen dat u uw reis wilt beginnen met een schone camper. Daarom geven wij u een aantal tips hoe u het beste uw camper kunt schoonmaken.

U kunt het ergste vuil aan de buitenkant wegspuiten met water. Pas wel op met ventilatieroosters, afdichtingen en stickers. Daarna haalt u het hardnekkige vuil met speciale autoshampoo weg door middel van een zachte borstel.

Nu alles is ingezeept, begint u met het wegspoelen van de shampoo. Wanneer al de shampoo en het vuil weg is, maakt u de camper droog. Dit lukt het best met een trekker of absorberende microvezeldoek. Tenslotte brengt u een beschermlaag aan door middel van wax, zodat uw camper mooi blijft. Camperwax is in grote lijnen vergelijkbaar met autowax. Soms heeft camperwax een iets andere samenstelling. Uw camper brengt namelijk meer tijd door op de weg, in zonnige omgevingen, of wordt blootgesteld aan verschillende soorten vervuiling (zoals stof, modder of zout). Camperwax bevat daarom formuleringen die specifiek zijn ontworpen om beter bestand te zijn tegen deze omstandigheden en een langere bescherming bieden.

Voor een onderhoudsbeurt of schade aan uw camper bent u bij Broekhuis aan het juiste adres. Heeft u dit nog niet gedaan? Lees hier meer over het onderhoud van uw camper en het aanvragen ervan.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1