De zomervakantie komt eraan, tijd om te ontspannen en zorgeloos te genieten!

Voorbereiding is het halve werk, zo ook bij een onbezorgde vakantie. Zorg daarom voor een goede voorbereiding en voorkom dat u tijdens uw vakantie voor ongewenste verrassingen komt te staan. Wij hebben enkele tips op een rij gezet om u optimaal voor te bereiden. Krijgt u toch pech onderweg? Wij geven ook nuttige adviezen voor verschillende pechsituaties.

Voorbereiding van uw auto

AdBlue

Wanneer uw auto gebruikmaakt van Adblue, is het raadzaam dit in Nederland bij te vullen. Adblue is in het buitenland minder goed verkrijgbaar. Heeft u het toch nodig? Kijk dan op www.findadblue.com voor het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Banden

Voordat u van huis vertrekt is het verstandig om de reparatieset van uw banden te controleren en de handleiding in de auto te leggen. Neem indien mogelijk ook altijd een reserveband mee met krik en wielsleutel wanneer u een lange reis gaat maken.

Brandstof

Inmiddels is in de meeste Europese landen de brandstof E10 doorgevoerd, 90% van de auto’s kan probleemloos op E10 rijden. Controleer van tevoren altijd of E10 geschikt is voor uw auto via: www.e10check.nl. LPG is in het buitenland beperkt verkrijgbaar, neem daarom de juiste verloopstukken mee.

Flitspaalsignalering

In een aantal Europese landen is het gebruik van radardetectoren of flitspaalsignalering op het navigatiesysteem en de telefoon verboden. Gebruikt u deze apparaten, dan kunt u een hoge boete krijgen. Wij raden aan om de software op de apparatuur geheel te verwijderen om eventuele discussies te voorkomen.

    België

Apparaten die actief zoeken naar mobiele en vaste snelheidsapparatuur en roodlicht camera’s zijn verboden. GPS-apparatuur dat gebruikmaakt van een openbare databank (POI) is toegestaan.

    Duitsland en Zwitserland

Het gebruik en het bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Verwijder voor vertrek alle flitspaalinformatie van de apparatuur, want ook het bezit van een apparaat met deze informatie is verboden.

    Frankrijk

Het gebruik en het bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen worden bestraft met boetes oplopend tot € 1.500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem.

Beperkte toegang in steden vanwege milieuzones

Sinds enkele jaren voeren steeds meer steden milieuzones in, dit geldt onder andere in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Zwitserland. In deze milieuzones heeft u soms beperkte of helemaal geen toegang met uw auto. Dit heeft als doel de uitstoot van uitlaatgassen te verminderen. Tot sommige milieuzones heeft u wel toegang met uw auto dankzij speciale milieustickers bijvoorbeeld. Deze zijn onder andere verkrijgbaar bij de ANWB (in de winkel of online). Door onduidelijkheid of onwetendheid worden hiervoor nog veel boetes uitgedeeld in het buitenland.

Vignetten in het buitenland

Oostenrijk

Voor zakelijk en toeristisch verkeer op Oostenrijkse snelwegen is een vignet verplicht. Deze kunt u bij de snelweggrensovergangen kopen maar ook bij bijvoorbeeld de ANWB. Dit vignet dient op de ruit te zitten vóór u de grens passeert naar Oostenrijk. Daarbij zijn er verschillende vignetten voor auto’s en motoren. Een vignet is voor verschillende periodes te verkrijgen: 10 dagen, 2 maanden en een jaar.

Zwitserland

Ook voor alle Zwitserse autosnelwegen is een vignet verplicht, óók voor aanhangers en caravans. Het vignet kunt u onder andere aanschaffen bij snelweggrensovergangen en bij de ANWB. Ook hier dient het vignet op de ruit te zitten vóór u de grens naar Zwitserland passeert. Zwitserland kent 1 vignet die een heel kalenderjaar geldig is.

Bespaar tijd op tolwegen

Met de tolbadge betaalt u voortaan elektrisch tol op snelwegen. Geen wachttijden, geen tickets en geen wisselgeld meer. De tolbadge kunt u gebruiken op het gehele snelwegennetwerk van Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje. Daarbij kunt u hiermee parkeren bij ruim 300 parkeergarages en parkeerterreinen.

Zo werkt het

Zodra de badge op uw naam is gezet en is geactiveerd, dan moet deze achter uw achteruitkijkspiegel tegen de voorruit bevestigd worden. Vanaf dat moment kunt u op de tolwegen de rijstroken gebruiken die aangeduid zijn met een oranje t. Bij het tolstation dient u rustig te rijden (max. 30 km/u) en 4 meter afstand te bewaren van uw voorganger. De badge wordt elektronisch herkent, waarna het licht op groen springt en u door kunt rijden. Achteraf worden de gebruikte tolwegen van uw bankrekening afgeschreven.

Verplicht mee in de auto

In veel landen moet een veiligheidshesje en een gevarendriehoek verplicht in de auto aanwezig zijn, terwijl dit in Nederland niet zo is. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en in sommige landen zelfs voor een brandblusser. Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende uitrustingseisen en verkeersregels.

Sommige eisen gelden niet voor Nederlands gekentekende voertuigen. Toch houdt de plaatselijke politie hier niet altijd rekening mee. Om onaangename discussies met oponthoud als gevolg te voorkomen, raden wij aan om altijd de gevraagde accessoires mee te nemen. Niet alleen om aan de eisen van elk land te voldoen, maar vaak ook voor uw eigen veiligheid.

Rijden in de bergen met een caravan

Rijden in de bergen kan erg spannend zijn, zeker wanneer u ook nog een caravan achter uw auto heeft. Daarom helpen we u graag veilig op weg met enkele tips!

    Omhoog rijden in de bergen

  • Wanneer u omhoog rijdt, is het belangrijk om veel toeren te maken. In het instructieboekje van uw auto vindt u meer informatie over ‘maximale koppel’, oftewel de trekkracht. Lees dit vooraf goed door.

  • U helpt de koppeling van uw auto door op een steile helling vanuit stilstand, met spinnende voorwielen, weg te rijden. Dit gaat dan misschien wel ten koste van de levensduur van uw banden, maar met een verbrande koppelingsplaat bent u verder van huis.

  • Als de temperatuur van de motor hoog oploopt, kunt u de verwarming en ventilator maximaal aanzetten. Dit helpt bij het verlagen van de temperatuur van het koelwater in de motor. Zet de airco niet aan, deze kan tot wel 10 pk van het motorvermogen vragen. Deze kracht kan de auto beter gebruiken bij het trekken van de caravan.

    Afdalen in de bergen

  • Tijdens het afdalen kan de temperatuur in de remschijven flink oplopen en hierdoor de remmen beschadigen. Het beste is daarom om rustig te rijden, regelmatig te pauzeren en waar mogelijk de combinatie even te strekken. Hierbij remt u eerst stevig om daarna in een lage versnelling te accelereren.

  • Verkeer dat bergopwaarts rijdt heeft in de bergen voorrang op verkeer dat bergafwaarts rijdt. Dus nadert u een haarspeldbocht, controleer dan eerst of er tegenliggers aankomen die voorrang hebben. Wacht dan even voor de bocht, zodat u geen onnodige manoeuvres hoeft te verrichten in de bocht

Check, check, dubbelcheck!

Heeft u zich goed voorbereid voor uw reis? We hebben een handige checklist gemaakt waarop u alles kunt afkruisen.

Het team van Broekhuis Lease wenst u een fijne en veilige reis!
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Bel ons 0341 - 751 100 Bekijk klantenservice pagina
1