Een elektrische bedrijfswagen als zzp’er
De bedrijfswagen is voor u als zzp’er één van de belangrijkste middelen in uw bedrijf. Als het aankomt op het kiezen van een bedrijfswagen zijn er veel keuzes om te overwegen. Zo ook de keuze of de bedrijfswagen rijdt op diesel of elektriciteit. Elektrisch rijden heeft diverse voordelen. Zo zijn de voertuigen vaak comfortabeler omdat er geen motorgeluid in de bedrijfswagen te horen is, en ze zijn ook milieuvriendelijker. In deze blog vertellen we u graag over het elektrisch rijden als zzp’er.
Tot en met 2024 fiscaal voordeel
Het kopen van een elektrische bedrijfswagen geeft u diverse fiscale voordelen. Tot en met eind 2024 zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van bpm (belasting personenauto’s en motorrijwielen) en mrb (motorrijtuigenbelasting). In 2025 zal de bpm een vast bedrag van € 360 bedragen en is de korting op de motorrijtuigbelasting 25%. In 2026 zal de mrb stijgen naar 100%. Hiermee vervalt dit fiscale voordeel. Bovendien zijn er nog meer fiscale voordelen als u als zzp’er een elektrische bedrijfswagen aanschaft. Een volledig elektrische auto (hierbij dient de emissie-uitstoot nul te zijn) kunt u namelijk afschrijven onder de Milieu-investeringsaftrek (MIA).
Voordelig leasen van een elektrische bedrijfswagen
Gaat u een elektrische auto zakelijk leasen en rijdt u daarmee meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan profiteert u van een gunstige fiscale bijtelling. Voor elektrische auto’s geldt namelijk een verlaagd bijtellingspercentage van 16% (tot en met een cataloguswaarde van € 30.000, daarboven geldt het normale percentage) in het jaar 2024.* Dat percentage geldt voor een periode van 60 maanden, te rekenen vanaf de eerste maand die volgt op de maand van eerste toelating. In 2025 zal dit percentage stijgen naar 17%. Ter vergelijking: voor brandstofauto’s bedraagt de bijtelling 22%.
*Raadpleeg uw Broekhuis-dealer voor gedetailleerde informatie over de actuele fiscale regels.
De opkomst van milieuzones
De milieuzones zijn ingevoerd om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Daarom zijn dieselvoertuigen vanaf 2025 in ongeveer 30 steden niet meer welkom. In Nederland hebben 15 gemeenten op dit moment een milieuzone voor dieselvoertuigen. Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones dus strenger. Uw voertuig moet dan minimaal emissieklasse 4 of 5 hebben, anders mag u de zone niet betreden. Dit is aangegeven met het desbetreffende cijfer op het onderbord bij het verkeersbord voor milieuzones. Elektrische bedrijfswagens zijn altijd welkom in een milieuzone. Wilt u uw bedrijfswagen bijvoorbeeld minimaal 10 jaar rijden, dan is het aan te raden om u te verdiepen in elektrisch rijden. Onze experts staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.
Het opladen van uw voertuig
Stapt u over naar elektrisch rijden? Dan is een laadpaal aan huis wellicht de ideale laadoplossing voor u. Het opladen van een elektrische bedrijfswagen werkt eigenlijk hetzelfde als het opladen van uw telefoon of laptop. Hoe snel de auto oplaadt is afhankelijk van de laadpaal en andere variabelen. Broekhuis adviseert over en levert diverse laadpalen en laadpassen. Hoeveel het opladen u kost is afhankelijk van verschillende variabelen. Langs de snelweg laden is duurder dan als u uw bedrijfswagen thuis aan de lader aansluit. Laadt u thuis op én heeft u zonnepanelen? Dan kan het opladen van uw bedrijfswagen mogelijk zelfs kosteloos zijn!