Privégebruik van de auto telt als winst

Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan geldt het privégebruik als winst, tenzij u per jaar minder dan 500 kilometer privé rijdt. Rijdt u meer dan 500 kilometer privé, dan moet u bijtelling betalen. Dit is een percentage van de cataloguswaarde van uw auto. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto. Deze uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. 

Welke auto u ook gaat rijden, bij Broekhuis hebben we een ruim en divers aanbod aan auto's. Welke past bij uw onderneming én privégebruik? 

Wat is bijtelling voor auto's?

Bijtelling voor auto's is een fiscale regeling die van toepassing is op zakelijk gebruikte auto's. Het komt neer op een bedrag dat wordt opgeteld bij het inkomen van een werknemer of ondernemer wanneer hij of zij een auto van de zaak privé gebruikt. De bijtelling is gebaseerd op de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto en wordt beschouwd als een vorm van belasting op het privégebruik van de auto. Het doel van deze regeling is het stimuleren van zuinige en milieuvriendelijke auto's en het ontmoedigen van overmatig privégebruik van de auto van de zaak.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

De bijtelling wordt berekend als een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Het percentage dat wordt toegepast, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Voor elektrische auto's geldt vaak een lagere bijtelling dan voor auto's met een conventionele verbrandingsmotor. Het bijtellingspercentage kan jaarlijks worden aangepast, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele tarieven. Het bedrag van de bijtelling wordt bij het bruto inkomen van de werknemer of ondernemer opgeteld, wat resulteert in een hoger belastbaar inkomen.

Uitzonderingen en vrijstellingen

Niet alle zakelijk gebruikte auto's vallen onder de bijtellingsregeling. Er zijn enkele uitzonderingen en vrijstellingen. Zo zijn auto's die uitsluitend zakelijk worden gebruikt en niet privé worden ingezet, vrijgesteld van bijtelling. Ook geldt er een lagere bijtelling voor auto's van 15 jaar en ouder. Daarnaast zijn er speciale regelingen voor bepaalde beroepsgroepen en situaties, zoals ondernemers die hun privéauto zakelijk gebruiken en werknemers met een auto van de zaak die niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijden.

Bijtelling en keuze van auto's

Voor werknemers en ondernemers is het belangrijk om bij het kiezen van een auto van de zaak rekening te houden met de bijtellingsregeling. Het bijtellingspercentage kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de netto kosten van het privégebruik van de auto. Het loont vaak om te kijken naar auto's met een lagere CO2-uitstoot en zuinige modellen, omdat deze meestal een lagere bijtelling hebben. Elektrische auto's kunnen zelfs volledig vrijgesteld zijn van bijtelling, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor zakelijk gebruik.

Bijtelling en administratie

Het is van groot belang om de administratie van het privégebruik van de auto van de zaak goed bij te houden. De belastingdienst kan controle uitvoeren op het correcte gebruik van de auto en de bijtelling. Het is daarom aan te raden om een sluitende rittenregistratie bij te houden, waarin alle gereden kilometers en het zakelijke en privégebruik nauwkeurig worden bijgehouden. Een correcte administratie voorkomt problemen bij eventuele controles en zorgt ervoor dat de bijtelling op een juiste manier wordt toegepast.
 

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina