- x 10.08.2023
Blog Vers van de rolband

Onze tips om zuiniger te rijden

Brandstof en elektriciteit worden steeds duurder. We worden ons steeds bewuster van het effect van CO2-uitstoot op het milieu. Om zowel de portemonnee als het milieu een handje te helpen, is het goed om zuinig te rijden. Maar hoe doet u dit? Hierbij 5 tips voor zowel de brandstof- als de elektrische auto, waaruit 1 conclusie getrokken kan worden: hard optrekken is verleden tijd.

Tips om zuiniger te rijden in een brandstofauto

  1. Rijd met constante snelheid: Vermijd abrupt accelereren en hard remmen. Probeer zo gelijkmatig mogelijk te rijden en gebruik cruise control als u op de snelweg rijdt. Rijd bijvoorbeeld achter een vrachtwagen: zo rijdt u constant en met weinig luchtweerstand.

  2. Houd een veilige afstand: Houd voldoende afstand tot het voertuig voor u, zodat u kunt anticiperen op verkeersveranderingen en geleidelijk kunt vertragen in plaats van plotseling te remmen.

  3. Verminder het gewicht: Verwijder onnodige bagage of items uit de kofferbak, omdat extra gewicht het brandstofverbruik kan verhogen.

  4. Houd banden op de juiste spanning: Controleer regelmatig de bandenspanning en houd ze op het aanbevolen niveau. Onder- of over opgeblazen banden kunnen het brandstofverbruik negatief beïnvloeden.

  5. Onderhoud de auto regelmatig: Zorg voor regelmatig onderhoud, zoals het vervangen van lucht- en brandstoffilters, en het uitvoeren van olieverversingen op tijd. Een goed onderhouden auto presteert efficiënter.

Tips om zuiniger te rijden met een elektrische auto

  1. Soepel accelereren en remmen: Net als bij brandstofauto's is het belangrijk om geleidelijk op te trekken en tijdig en geleidelijk te remmen om energieregeneratie te maximaliseren.

  2. Gebruik regeneratief remmen: Veel elektrische auto's hebben regeneratieve remmen die kinetische energie terugwinnen tijdens het remmen. Leer hoe u deze functie effectief kunt gebruiken om de accu op te laden.

  3. Plan je route met laadstations in gedachten: Als u een lange rit maakt, plan dan uw route met inbegrip van de beschikbare laadstations om te voorkomen dat u zonder stroom komt te zitten.

  4. Verminder energieverbruik: Schakel onnodige elektrische systemen uit, zoals airconditioning of verwarming, wanneer dit mogelijk is. Deze systemen kunnen het energieverbruik aanzienlijk verhogen.

  5. Gebruik de Eco-modus: Veel elektrische auto's hebben een Eco-modus die de prestaties beperkt om energie te besparen. Gebruik deze modus als u niet snel hoeft te accelereren.

Rustig en met vooruitziende blik rijden is dus het devies. Is het voor u tijd om de overstap naar elektrisch rijden te maken?

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1