De 5 meestvoorkomende autoschades in 2022
Wanneer er tijdens de avondspits iemand achterop uw auto rijdt omdat hij niet op tijd doorhad dat er geremd werd, kunt u flink balen. En terecht! U zit niet te wachten op schade aan uw auto.
Doordat we steeds vaker auto’s rijden die ingewikkelder in elkaar zitten, zijn de kosten voor schadeherstel ook hoger geworden. Maar wat zijn anno 2022 de meestvoorkomende schades aan de auto?
De top 5 autoschades van 2022
De schades die het meest gemeld worden zijn:
- Bumperschade
Dat ene paaltje dat in de weg stond bij het achteruitrijden. Of die hoge stoeprand waar de bumper langs schuurt: het gebeurt zo vaak dat we dit soort objecten over het hoofd zien. Zelfs zo vaak dat bumperschade met stip op nummer 1 van de top 5 staat! Bij bumperschade kunt u denken aan deukjes en krassen. Gelukkig zijn deze makkelijk te repareren. De plek op de bumper waar de meeste schades voorkomen is de rechterkant. En dat is best logisch: Als we achter het stuur zitten is die kant het minst zichtbaar voor ons.
- Lak- en krasschade
De kleinste scherpe voorwerpen kunnen al de lelijkste strepen in de lak veroorzaken. En het hoeft niet eens altijd vandalisme te zijn, lak- en krasschade kan ook ontstaan door een scherpe tak aan een boom waar u langsrijdt of door steenslag. Met een lakstift zijn de meeste krasjes wel weer weg te werken.
- Sterretje in de autoruit
Als u vaak op de weg zit, heeft u vast weleens een steentje tegen uw voorruit horen komen. Ineens hoort u een harde tik. En dan is het hopen dat het geen sterretje in uw ruit veroorzaakt heeft. Als het wel zo is, doet u er goed aan om het te laten repareren. Wisselende temperaturen kunnen een negatieve invloed hebben op een sterretje, waardoor deze groter en groter kan worden.
- Vervelende deukjes
Uw auto loopt gemakkelijk deukjes op. U heeft het vast zelf meegemaakt: spelende kinderen letten niet op bij uw auto, hun fiets valt om en de deuk is een feit. Of u parkeert uw auto op een krappe plek naast een betonnen paal in de parkeergarage, opent de deur net iets te hard en deze klapt tegen de paal aan. Een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje.
- Parkeerschade
Voor iedereen die een inparkeerheld is (en ook voor de mensen die dat niet zijn), parkeerschade overkomt iedereen wel eens in z’n leven. Bijvoorbeeld in een klein parkeervak. Vormen van parkeerschade zijn deukjes en krassen in de lak.
Hoe kunt u autoschade voorkomen?
We zeiden het al: een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus die kras, deuk of ster heeft uw auto zo opgelopen. Maar er zijn zeker manieren om de kans erop te verkleinen! Na het lezen van de tips van Broekhuis Autoschade kunt u met een geruster hart plaatsnemen achter het stuur, of uw auto op zijn parkeerplek achterlaten.
Bumperschade
Wees altijd alert achter het stuur en let goed op bij het wegrijden. Kijk goed om u heen en neem obstakels in je op.
Kras- en lakschade
Verplaats fietsen en vuilcontainers die vlakbij uw auto staan en snoei de struik rondom uw parkeerplaats op tijd.
Ruitschade
Houd op de weg altijd voldoende afstand van uw voorganger; opspattende steentjes komen dan niet zo snel op de voorruit.
Parkeerschade
Zorg altijd voor voldoende parkeerruimte; de meeste schade wordt veroorzaakt door openslaande portieren en bij in- en uitrijden parkeervak.