- x 31.12.2021
Blog Vers van de rolband

Belastingplan 2022 Auto & Mobiliteit uitgelegd

Op Prinsjesdag werd het nieuwe pakket aan belastingplannen voor 2022 gepresenteerd. In deze plannen zijn ook wijzigingen rondom ‘auto & mobiliteit’ opgenomen. 21 december jl. heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2022. We zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Ook dit jaar zet de overheid in op het verduurzamen van mobiliteit. Zo wordt onder andere de verkoop/aanschaf van emissievrije auto’s (zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s) gestimuleerd. Hiervoor heeft de overheid 600 miljoen euro extra subsidie berekend. Wel wordt er op andere vlakken gesnoeid in subsidies en kortingen.
 

Bijtelling elektrische auto’s

Sinds de introductie van elektrische voertuigen wordt het rijden in deze voertuigen aangemoedigd door onder andere de bijtellingskorting. In 2022 zal de korting afnemen, van 10% naar 6% bijtellingskorting. Hiermee komt het bijtellingstarief voor EV’s neer op 16%, in plaats van het normale tarief van 22%.

Subsidie elektrische auto of bedrijfswagen

Niet alleen het rijden in een elektrisch voertuig wordt gestimuleerd, ook de aanschaf ervan. Zo kunnen particulieren aanschafsubsidie ontvangen bij aanschaf van een elektrische occasion of nieuwe elektrische auto. Ook ondernemers kunnen aanschafsubsidie ontvangen bij de overstap naar een elektrische bedrijfswagen.

Wijzigingen BPM

De schijfgrenzen van de BPM-tabel worden de komende jaren aangepast. Zo worden de schijfgrenzen voor personenauto’s tot en met 2025 elk jaar met 2,3% verlaagd en de schijftarieven elk jaar met 2,35% verhoogd. Ook is het belastbaar feit van de BPM vervroegd naar de inschrijving in het kentekenregister.

Heeft u hierover vragen?

Neem gerust contact met ons op om al uw vragen te stellen. We helpen u zo goed mogelijk op weg! Stel uw vragen via de chat op onze website, via het contactformulier, door te bellen naar 0341-751187 of door langs te komen in één van onze vestigingen.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1