- x 30.04.2024
Blog Vers van de rolband

5 minder bekende bestemmingen binnen 5 uur rijden

Nederlanders maken graag een korte trip, soms met overnachting en soms rijden we op een dag heen en weer. Natuurlijk willen we dan niet te lang rijden. Welke keuzes voor een stedentrip zijn er dan? Broekhuis onderzocht voor u mogelijke varianten op de standaard populaire steden als Brugge, Köln en Parijs die op minder dan 5 uur vanaf Utrecht te bezoeken zijn.

1. Münster, Duitsland

Een stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken is het Duitse Münster, op iets meer dan 2,5 uur rijden van Utrecht. Deze prachtige stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, staat bekend om zijn historische gebouwen, bruisende markten en levendige culturele scene. Münster biedt een unieke mix van charme en geschiedenis. Verken de oude binnenstad met zijn gotische kathedraal, bewonder de schilderachtige Prinzipalmarkt en geniet van een ontspannen boottocht op de Aasee.

Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt is in onze ogen het bekendste plekje van de stad. Dit is het historische marktplein van de stad, omringd door prachtige, kleurrijke gebouwen uit de Renaissance. Het plein wordt gedomineerd door het imposante stadhuis van Münster, een indrukwekkend gotisch gebouw met een rijke geschiedenis. Wij vinden dit plein een waar openluchtmuseum. Het centrum zelf is levendig met gezellige cafés, restaurants en winkels waar u kunt genieten van lokale lekkernijen en souvenirs kunt kopen. Dit maakt de Prinzipalmarkt een absolute aanrader voor elke bezoeker.

2. Lille, Frankrijk

Het Franse Lille is een bij veel mensen onbekende schoonheid. We rijden er met tienduizenden Nederlanders iedere zomer doorheen op weg naar het zonnige zuiden. Echter schuilt er ook een prachtige stad in Lille zelf. Ontdek het prachtige Vieux Lille met zijn geplaveide straatjes en kleurrijke herenhuizen, en bezoek zeker ook het indrukwekkende Palais des Beaux-Arts en proef heerlijke lokale lekkernijen op de Marché de Wazemmes. Na een dagje cultuur snuiven biedt Lille ook een lekker en vooral bruisend nachtleven voor de bezoekers die daar ook naar op zoek zijn.

Grand Place

De Place du Général-de-Gaulle, ook wel Grand Place (Grote Markt in het Nederlands) genoemd, is het bekende marktplein van Lille. Deze prachtige markt is het bruisende hart van de stad en staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur, levendige sfeer en historische betekenis.

Op de Grote Markt vindt u het imposante stadhuis van Lille, een meesterwerk van Vlaamse renaissance-architectuur dat dateert uit de 17e eeuw. Met zijn imposante klokkentoren en prachtige gevel is het stadhuis één van de meest opvallende gebouwen in de stad en een populaire bezienswaardigheid onder bezoekers. Naast het stadhuis zijn er ook tal van andere prachtige gebouwen en monumenten rondom de Grote Markt, waaronder de Vieille Bourse (Oude Beurs) met zijn mooie binnenplaatsen en de indrukwekkende kathedraal van Notre-Dame de la Treille.

3. Mons (Bergen), België

Gelegen in de provincie Henegouwen, is Mons (Bergen) een stad vol geschiedenis, cultuur en charme. Ontdek de UNESCO-werelderfgoedsites, waaronder het Belfort van Mons en de Neolithische vuurstenen mijnen van Spiennes. Bezoek ook het Mundaneum, een uniek museum gewijd aan de geschiedenis van de menselijke kennis. Mons heeft een goed bewaard gebleven historisch centrum met smalle geplaveide straatjes, middeleeuwse gebouwen en sfeervolle pleinen. De Grote Markt, omringd door prachtige herenhuizen, is het bruisende hart van de stad.

Belfort van Mons

Het Belfort van Mons is gelegen op de Grand-Place, het centrale plein van de stad, en rijst hoog boven de omringende gebouwen uit. Het is een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur en biedt vanaf de top een indrukwekkend uitzicht over de stad en de omgeving.

Naast zijn architectonische schoonheid heeft het Belfort ook een rijke geschiedenis. Het diende oorspronkelijk als een belfort, een toren die werd gebruikt voor het luiden van klokken om belangrijke gebeurtenissen aan te kondigen en als een symbool van stedelijke vrijheden. Tegenwoordig herbergt het Belfort van Mons een museum dat de geschiedenis en cultuur van de stad belicht.

4. Heidelberg, Duitsland

Heidelberg, gelegen in het zuidwesten van Duitsland aan de oevers van de rivier de Neckar, is een betoverende stad met een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een romantische sfeer. De Alte Brücke, of "Oude Brug", is een iconische brug die de oevers van de rivier de Neckar met elkaar verbindt. Met zijn karakteristieke rode zandstenen bogen en historische uitstraling is de Alte Brücke één van de meest herkenbare symbolen van Heidelberg. Wandel over de brug en geniet van het prachtige uitzicht op de rivier en de oude stad. De oude binnenstad van Heidelberg, of "Altstadt", is een doolhof van smalle straatjes, sfeervolle pleinen en historische gebouwen. Hier vindt u talloze gezellige cafés, restaurants en winkels, evenals bezienswaardigheden zoals de Heiliggeistkirche en het Marktplatz.

Kasteel van Heidelberg

Het kasteel van Heidelberg, of "Schloss Heidelberg", is één van de meest opvallende bezienswaardigheden van de stad. Deze imposante kasteelruïne dateert uit de 13e eeuw en ligt hoog boven de stad, waardoor het een indrukwekkend uitzicht biedt over de oude binnenstad en de rivier de Neckar. Een wandeling door de kasteeltuinen en een bezoek aan de kasteelruïnes zijn een aanrader voor bezoekers van Heidelberg.

5. Luxemburg-stad, Luxemburg

Luxemburg-stad hoort zeker thuis in het rijtje van de stedelijke schoonheden. Verken de schilderachtige oude stad met zijn middeleeuwse vestingwerken, bezoek het indrukwekkende Bock-kazemattencomplex en geniet van een panoramisch uitzicht over de stad vanaf de Chemin de la Corniche, ook wel bekend als het "mooiste balkon van Europa". En wanneer u na deze reis weer naar huis rijdt, vergeet dan vooral niet te tanken. Benzine is al snel meer dan 50 cent per liter goedkoper dan hier.

Kazematten van Luxemburg

De bekendste plek van Luxemburg-stad is het historische oude stadscentrum, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Binnen dit gebied zijn er verschillende prominente bezienswaardigheden, maar één van de meest iconische zijn de Kazematten van Luxemburg, ook bekend als de Bock-kazematten.

De Kazematten van Luxemburg zijn een uitgebreid netwerk van ondergrondse tunnels en vestingwerken die dateren uit de 17e eeuw. Deze verdedigingswerken dienden als een belangrijk bolwerk voor de stad en speelden een cruciale rol in de militaire geschiedenis van Luxemburg. Tegenwoordig zijn de Kazematten open voor het publiek als een toeristische attractie en bieden ze fascinerende rondleidingen waarbij bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis en architectuur van de tunnels.

 

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1