Het aanschaffen van een eerste auto
Het rijbewijs is in the pocket! Gefeliciteerd! Dit is het moment om uw eerste eigen auto aan te schaffen. Een eigen auto geeft een gevoel van vrijheid en flexibiliteit. U rijdt naar uw bestemming wanneer u maar wilt, zonder afhankelijk te zijn van vertrektijden zoals in het openbaar vervoer. Als u klaar bent voor uw eerste eigen auto is het verstandig om eerst goed na te denken over een paar dingen. Een eerste auto aanschaffen kan best spannend zijn. Daarom helpen we u graag op weg met een aantal tips.
Bepaal uw budget
Wat wilt u betalen voor uw eerste auto? Als u het budget voor de aanschaf van uw auto gaat bepalen is het goed om in het achterhoofd te houden dat er maandelijks nog kosten aan een auto verbonden zijn. Hierover leggen we verderop in deze blog meer uit. Het is dus belangrijk om niet al uw geld uit te geven aan de aanschaf van de auto, maar nog een buffer over te houden voor eventueel onderhoud, wegenbelasting, de autoverzekering en de brandstof.
Bedenk welk formaat u wilt
Gaat u voor groot? Of wilt u liever een auto waarmee u ook in de kleinste parkeervakken past? Het formaat bepaalt in ieder geval niet alleen hoe makkelijk u misschien kunt parkeren, maar ook bepaalt het doorgaans de kosten voor de wegenbelasting. Een grotere auto is meestal zwaarder dan een kleine en stoot meer CO₂ uit. U betaalt dan ook maandelijks meer wegenbelasting voor een grotere auto.
Een grotere auto kan u daarentegen meer een gevoel van veiligheid geven dan een kleinere auto. Niet alleen door de stevige constructie, ook door de wegligging. Toch zijn grotere auto’s tegenwoordig niet per definitie veiliger dan een kleine auto. Lees u zich daarom goed in over het model dat u op het oog heeft.
Bepaal of u elektrisch of op brandstof wilt rijden
Wilt u een auto op benzine, diesel of een elektrische auto? Alle vormen zijn van invloed op de wegenbelasting en de aanschafprijs. Voor een elektrische auto bent u op het moment van schrijven van dit artikel meer kwijt in aanschaf, maar u hoeft daarentegen geen wegenbelasting te betalen, omdat u veel minder CO₂ uitstoot dan een auto op benzine of diesel. De aanschafprijs van een benzine- of dieselauto is een stukje lager op het moment. Wel betaalt u, door de hogere uitstoot, wegenbelasting. Hoe hoger de uitstoot van uw auto, hoe meer u aan wegenbelasting betaalt. De prijzen voor benzine, diesel en elektriciteit kunnen sterk fluctueren. Het is dus niet op voorhand te zeggen wat het meest voordelig is voor u. Het is daarom aan te raden dit nader te onderzoeken op het moment dat u een auto wil kopen.
Zet geld apart voor extra kosten
Als u een nieuwe auto heeft gekocht, moet u hem ook verzekeren. Een onverzekerde auto mag in Nederland niet de weg op. Dus zorgt u ervoor dat de auto, vanaf het moment dat hij op uw naam staat, verzekerd is. Dat betekent ook dat u vanaf dat moment betaalt voor de verzekering.
Vanaf het moment dat de auto op uw naam staat, weet ook de belastingdienst dat u de eigenaar van de auto bent. En daardoor krijgt u een rekening voor de wegenbelasting (als u een benzine- of dieselauto rijdt). Hoeveel u moet betalen is afhankelijk van hoeveel de auto uitstoot aan CO₂, hoe zwaar de auto is en in welk provincie u woont. Wilt u weten wat u ongeveer aan wegenbelasting moet betalen? Dat kunt u hier berekenen.
Houd ook rekening met de prijs van brandstof, omdat u de tank of accu ook regelmatig moet aanvullen. Afhankelijk van hoeveel u rijdt zult u moeten tanken of opladen om weer verder te kunnen rijden.
Als laatste is het verstandig om een bedrag apart te houden voor onderhoud aan de auto. Hoe ouder de auto, hoe groter de kans dat er gebreken optreden.
Plan een proefrit in
Koop geen auto zonder er zelf in gereden te hebben. Plan daarom een proefrit in. U moet eerst ervaren of de wagen fijn rijdt. Zeker als u net geslaagd bent voor uw rijexamen is het goed om te beoordelen of u kunt wennen aan de manier waarop uw potentiële nieuwe auto aanvoelt en rijdt. Vaak zijn lesauto’s nieuw en is uw eerste eigen auto een stuk minder luxe. Dan is het prettig om tijdens een proefrit te merken hoe de auto rijdt.
Zet de auto op naam
Heeft u uw droomauto gekocht? Gefeliciteerd! Nu moet u de auto op uw naam zetten. Dat doet u door de volgende stappen te volgen:
- Verzamel uw legitimatiebewijs, kentekencard en tenaamstellingscode en ga naar een RDW-balie of PostNL punt. Let op: in sommige gevallen krijgt u Tenaamstellingbewijs deel 1B en een overschrijvingsbewijs in plaats van een kentekencard en code. Ook kunt u de tenaamstelling in veel gevallen online regelen via uw smartphone (Android telefoon met NFC-lezer of iPhone 7 of hoger). Wanneer u een auto bij Broekhuis koopt, regelen wij de tenaamstelling voor u.
- Als de auto is overgeschreven krijgt u een tenaamstellingsverslag in de vorm van een bonnetje. Bewaar dit goed! Hierop staat namelijk het eerste deel van de code die u nodig heeft als u de auto weer verkoopt. Op uw kentekencard staan de laatste vier cijfers en krijgt u binnen twee dagen per post.
- Bij de tenaamstelling krijgt u ook een vrijwaringsbewijs. Dit bewijs geeft u aan de verkopende partij. Hiermee kan de verkoper aangeven dat de auto niet meer op zijn of haar naam staat.
- Heeft u de auto nog niet verzekerd? Doe dit voordat u de weg opgaat. U bent wettelijk verplicht om uw auto WA te verzekeren. Dit is telefonisch zo gepiept.