- x 09.04.2024
Blog Vers van de rolband

Nederland geen fan van de fietshelm

Het dragen van een fietshelm is niet verplicht in Nederland, maar eigenlijk wel verstandig. Je hersenen vormen een bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, onthouden, denken en voelen. Je hoofd beschermen is dus van groot belang. In het buitenland is het dragen van een fietsenhelm normaal, maar in Nederland komt dit zelden voor. Maar waarom heerst er een taboe over de fietshelm in Nederland?

Lage sociale druk

De sociale druk om een fietshelm te dragen in Nederland is laag. Dit komt doordat Nederland van oudsher zonder helm fietst. Als ‘fietsland’ heeft Nederland veilige fietspaden in vergelijking met andere Europese landen. Nederlanders pakken de fiets ook veel vaker dan de rest van Europa en zien het meer als vervoer dan als sport. Als Nederlanders het meer als sport zien, dan dragen we makkelijker een helm. Zo dragen mensen op de racefiets of mountainbikers vrijwel altijd een helm.

Ben je overtuigd? Koop bij Broekhuis Fietsen een fietshelm.

Waarom een fietshelm?

Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar. Met het dragen van een fietshelm kun je ernstig letsel voorkomen. Studies tonen aan dat het dragen van een helm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met maar liefst 60% kan verminderen. Bovendien hebben fietsers die een helm dragen liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan degenen die geen helm dragen. Dit benadrukt de belangrijke rol van helmen in het beschermen van fietsers.

Wordt een fietshelm ook verplicht in Nederland?

Hoewel er al veel discussies zijn gevoerd over de fietshelm, lijkt het er niet op dat er op korte termijn een verplichting voor het dragen komt. Ondanks dat meerdere partijen pleiten voor de verplichting van de fietshelm, is er nog geen wet in zicht. Voor speedpedelecs en snorfietsen is het wel al verplicht om een helm te dragen. Op 1 januari 2023 ging er een nieuwe helmplicht in. 

Fietshelm in Nederland
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1