De beste fietsverlichting voor de winter van 2022/2023
Er is niets vervelender dan een fietslampje te willen gebruiken en merken dat hij het alwéér niet doet. Als u de afgelopen weken voor acht uur 's ochtends op de fiets bent gestapt, dan heeft u vast gemerkt dat het weer langer donker blijft. In dit artikel delen we de fietsverlichting met u die écht van goede kwaliteit is. Zodat u veilig gezien wordt én u zelf ook nog wat kunt zien.
Wat zijn de regels omtrent fietsverlichting?
Allereerst is het goed om te weten wat de regels omtrent fietsverlichting zijn. Zo weet u precies wat de vereisten zijn voor goede fietsverlichting en kunt u deze informatie meenemen als u fietslampjes gaat aanschaffen. De regels volgens de wet zijn als volgt:
- U moet uw fietsverlichting aan hebben tussen zonsondergang en zonsopgang en wanneer overdag het zicht belemmerd wordt.
- U moet voorop wit of geel licht en achterop rood licht dragen.
- De verlichting moet aan uw fiets bevestigd zijn of duidelijk zichtbaar op uw borst en rug.
- De verlichting mag niet knipperen
- Andere weggebruikers moeten niet verblind worden door uw verlichting. Richt de verlichting dus op straat.
- Extra verlichting op de fiets is niet toegestaan.
Onze top 3 fietsverlichting voor het winterseizoen 2022/2023
1. LEZYNE Hecto Drive 500XL Front & Rear
De Lezyne Hecto Drive 500XL is een kleine, duurzame koplamp met een CNC afgewerkte, aluminium behuizing voorzien van koelribben. Het aluminium zorgt ervoor dat de fietslamp waterdicht is en tegen een stootje kan. Door de felle koplamp met maximaal 500 lumen en de uitsparingen aan de zijkant van de lamp, is de fietslamp van voren en van de zijkant goed zichtbaar.
De lamp heeft acht lichtstanden, zoals een krachtige Daytime Flash, waarmee u ook overdag goed zichtbaar bent. De lamp heeft een accu met USB-stick, waardoor deze gemakkelijk op te laden is. Bekijk de LEZYNE Hecto Drive 500XL Voorlamp Fietsverlichting bij onze fietswinkel Belga Fietsen
2. BBB BLS-165 NanoStrike 600 Combo Verlichtingsset
Een makkelijk te bevestigen verlichtingsset, die ook nog eens zeer krachtig is. De set van BBB zit in een wat hogere prijscategorie. Zowel voor- als achterlicht zijn geschikt voor veel verschillende zadelpennen en sturen.
De batterijen zijn makkelijk op te laden dankzij de meegeleverde usb-kabel. U hoeft dus geen batterijen voor de fietsverlichting aan te schaffen. De maximale lichtsterkte van de lampjes is 600 lumen. Bekijk de BBB BLS-165 NanoStrike 600 Combo Verlichtingsset bij onze fietswinkel Belga Fietsen
3. LEZYNE Femto Drive Pair LED fietsverlichting
De LEZYNE Femto Drive Front en Rear zijn compacte, felle lampjes voor op de fiets waarmee u goed zichtbaar bent. En dat tegen een lage prijs.
De lens van het lampje fungeert ook als knop om af te wisselen tussen de vijf verschillende verlichtingsopties. De voorlamp geeft 15 lumen en is goed zichtbaar vanaf de zijkant. Door de duurzame aluminium body is de lamp waterbestendig. Voor- en achterlicht zijn ook los verkrijgbaar en werken op batterijen. Bekijk de LEZYNE Femto Drive Pair LED fietsverlichting bij onze fietswinkel Belga Fietsen
Fietsverlichting tijdens het hardlopen
Als u de fietsverlichting gebruikt tijdens het hardlopen of wanneer u een tocht maakt op de mountainbike, is het vooral van belang dat anderen u zien. De meeste sporters gebruiken hiervoor clip-on verlichting, die zij op hun borst en rug bevestigen. Zoals de IKZI Mini LED Fietsverlichting.
Tijdens een fietstocht op uw stadsfiets of e-bike wilt u dat anderen u zien, maar wilt u ook goed zicht hebben. In het laatste geval heeft u fietslampen met een hoog aantal lux en lumen nodig, waarmee de weg voor u goed verlicht wordt en het achterlicht goed te zien is.
Boven alles geldt dat fietsverlichting zorgt voor veiligheid. Niets is zo gevaarlijk als er opeens een schim opdoemt uit het niets en er een ongeluk gebeurt doordat er geen goede fietsverlichting aanstond.
Wat is het verschil tussen lux en lumen?
De sterkte in fietsverlichting wordt vaak aangeduid in lux of lumen. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?
Met ‘lumen’ wordt de eenheid uitgedrukt die vanuit de lichtbron schijnt, hoe hoger de lumen, hoe sterker het licht.
Met ‘lux’ wordt aangegeven hoeveel licht op een oppervlakte valt. Zo is het handig om fietsverlichting met hoge lux te gebruiken als u in een onverlicht buitengebied fietst, zodat u meer ziet.