- x 10.02.2023
Blog Vers van de rolband

Met de camper naar Noord-Brabant

Nederland heeft veel te bieden! Elke provincie heeft zijn eigen charme en prachtige natuurgebieden waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen. In deze reeks vertellen wij u meer over de natuurgebieden in Nederland, waar u met de camper naartoe kunt gaan!

De Maashorst: Een afwisselend landschap

De Maashorst is het grootste natuurgebied in Noord-Brabant. Met een afwisselend landschap van bos met heide, vennen en beekjes, maar ook stuifzand en akkers kijkt u uw ogen uit. Bijzonder aan De Maashorst zijn de vijf wijstreservaten. Wijstreservaten zijn vochtige, hoger gelegen stukken grond die ook wel de ‘natte natuurparels’ worden genoemd.

In De Maashorst kunt u het grootste Europese landzoogdier bewonderen: de Europese bizon. Deze grote grazers lopen los rond in dit natuurgebied, net als de Tauros runderen en Exmoor pony’s. Bekijk deze kaart voor de begrazingsgebieden.

De Maashorst is zeer geschikt om te wandelen en prachtige fietstochten te maken. U kunt een bestaande route volgen, maar met het wandel- en fietsknooppuntennet kunt u ook uw eigen wandel– of fietsroute samenstellen. Gaat u met de (klein)kinderen op pad? Er zijn ook speciale kinderroutes opgesteld.

Nationaal Park Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunense Duinen is één van de grootste zandstuifgebieden in West-Europa en wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. De zandvlakte heeft een oppervlakte van 270 hectare en verandert continu. Staatsbosbeheer laat in dit gebied kuddes schapen grazen, waardoor de begroeiing beperkt blijft en de wind vrij spel heeft om het zand te verplaatsen.

Er leeft bijzondere flora en fauna in dit gebied, zoals zandloopkevers en hagedissen die zich helemaal thuis voelen tussen het zand. Ook kunt u hier dassen, vleermuizen en buizerds tegenkomen.

Naast grote zandvlaktes biedt Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen u ook mooie bossen en heidevelden. Verder zijn er verspreid over het gebied meerdere restaurants te vinden voor een heerlijke lunch of diner tijdens uw bezoek. Natuurmonumenten heeft acht prachtige wandelroutes, tussen de 1 en 5,5 km voor u uitgestippeld. Ook kunt u hier heerlijk fietsen. Volg bijvoorbeeld één van deze twee fietsroutes van 43 of 67,7 km.

De Biesbosch

De Biesbosch is een veelzijdig natuurgebied dat tegen de grens van Zuid-Holland ligt. Erg bijzonder aan dit gebied zijn de zoetwatergetijden. Het fenomeen dat het zoete water in De Biesbosch op en neer gaand is, is uniek in de wereld!

De hoofdbewoner van dit natuurgebied is de bever, ook wel “De trots van De Biesbosch” genoemd. Er leven wel meer dan 300 bevers in dit gebied. Wilt u de bever van dichtbij bekijken? Er worden bijna dagelijks bevertochten georganiseerd, waarbij de boswachter u graag alles vertelt over het grootste knaagdier van Europa.

Bewonder de unieke rivierdelta, geniet van de wilgenbossen, eilanden en kleine watergeulen. U kunt hier volop genieten van de natuur tijdens een fiets- of wandeltocht. Maar bekijk dit dynamische natuurgebied ook eens van een heel andere kant door te gaan kanoën of varen.

Natuurgebieden in andere provincies

Behalve Noord-Brabant hebben ook andere provincies natuurgebieden die zeer de moeite waard zijn om met de camper naartoe te reizen, bijvoorbeeld in Zeeland, Friesland en in Groningen.

Benieuwd naar camperreizen in Noord-Europa?

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1