- x 19.10.2023
Blog Tips & tricks

Een lekke band. Best vervelend als u ziet dat de fietsband leeggelopen is. Als blijkt dat - na het oppompen - de band weer leegloopt, moet u toch concluderen dat hij geplakt moet worden. Doet u dit zelf? Of gaat u naar de fietsenmaker? Het plakken van een fietsband lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste stappen en gereedschappen is het eigenlijk vrij eenvoudig.

Wij geven u een stapsgewijze handleiding om een fietsband te plakken:

Benodigde gereedschappen:

  1. Fietsbandplakset (bestaande uit bandenlichters, schuurpapier, plakkers en bandenlijm)
  2. Een emmer met water en een beetje afwasmiddel
  3. Een fietspomp

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat de fiets op een stabiele ondergrond staat. U kunt de fiets eventueel op de kop zetten, maar zorg ervoor dat deze niet omvalt.

Stap 2: De band verwijderen

Gebruik de bandenlichters om voorzichtig één zijde van de band los te maken van de velg. Schuif de bandenlichters tussen de band en de velg en wrik de band voorzichtig omhoog. Doe dit op twee punten tegenover elkaar om te voorkomen dat de band weer vastklikt. Wrik niet te ver, anders kan de binnenband beschadigd raken.

Stap 3: De binnenband controleren

Haal de binnenband uit de buitenband en pomp deze een beetje op. Vul een emmer met water en voeg een beetje afwasmiddel toe. Verspreid het zeepsop over de binnenband. Zachtjes oppompen en voel en luister naar eventuele luchtbellen die uit de binnenband ontsnappen. Dit helpt om de plek van het lek te vinden.

Stap 4: Het lek lokaliseren

Zodra u de luchtbellen ziet, markeert u de locatie van het lek. Zorg ervoor dat de binnenband droog is voordat u verder gaat.

Stap 5: Schuren en voorbereiden

Gebruik het schuurpapier uit de fietsbandplakset om de plek rondom het lek licht op te schuren. Dit zorgt voor een betere hechting van de bandenlijm.

Stap 6: De plakker aanbrengen

Breng een dun laagje bandenlijm aan op de geschuurde plek. Laat dit een minuutje drogen. Haal vervolgens het beschermende folie van de plakker en druk deze stevig op de geplakte plek.

Stap 7: Laten drogen

Laat de plakker ongeveer 5 tot 10 minuten goed drogen. Zorg ervoor dat de binnenband helemaal droog is voordat u verder gaat.

Stap 8: De band terugplaatsen

Controleer of er geen andere scherpe voorwerpen in de buitenband zitten die de nieuwe binnenband kunnen beschadigen. Plaats de binnenband weer in de buitenband en zorg ervoor dat deze gelijkmatig in de velg zit.

Stap 9: De band oppompen

Pomp de band voorzichtig op tot de aanbevolen druk die op de zijkant van de band staat vermeld. Controleer of de band gelijkmatig op de velg zit en niet vastzit tussen de velg en de buitenband.

Stap 10: Controleer de reparatie

Controleer de band opnieuw op luchtlekkage de handen rondom de band te laten glijden en te luisteren naar ontsnappende lucht. Als alles goed is gegaan, zou het lek nu gerepareerd moeten zijn.

Dat is het! Met deze stappen is uw fietsband weer klaar voor gebruik. Neem altijd een reserveplakker en bandenlijm mee tijdens het fietsen, voor het geval u onderweg weer een lekke band krijgt.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1