- x 18.06.2022
Blog Vers van de rolband

Waar mag je in Europa langs de weg overnachten in een camper?

Wilt u onderweg tijdens uw vakantie zelf bepalen wanneer stopt? Dan is parkeren langs de weg ideaal. U hoeft dan namelijk geen rekening te houden met de openingstijden van campings. Echter, de regels hierover verschillen per land. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. In dit blog geven wij u alvast de belangrijkste informatie.

Overnachten langs de weg in Nederland

Wilt u in Nederland op een parkeerplaats langs de weg overnachten? Dit is toegestaan, maar wel enkel op plekken, waar met een bord is aangegeven dat er een parkeerplaats voor campers is. Daarnaast mag de overnachting niet op kamperen lijken, dus houd al uw spullen in de camper. De regels over het parkeren van voertuigen verschillen ook nog eens per gemeente. Deze regels zijn te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Camperplaatsen in eigen land

Er zijn in Nederland veel verschillende camperplaatsen. Dit zijn plaatsen die speciaal zijn ingericht voor campers. Deze plaatsen zijn dan ook aan te raden voor uw overnachting in eigen land. Sommige camperplaatsen bieden enkel een ruimte aan op een parkeerplaats. Deze camperplaatsen zijn vaak gratis en hebben over het algemeen ook geen voorzieningen. Deze plaatsen zijn handig voor als u ’s avonds laat aankomt en de volgende ochtend direct weer verder wilt reizen. Wilt u langer blijven en er overdag op uit trekken? Dan kunt u kiezen voor een grotere en betaalde camperplaats met meer voorzieningen.

Overnachten net over de grens

Gaat uw route door Duitsland? Hier mag u buiten de drukke toeristische gebieden maximaal 24 uur langs de weg parkeren. Kijkt u voordat u uw camper parkeert wel even naar de borden op de weg. Op sommige plekken staan namelijk borden die aangeven dat overnachten op die plek niet is toegestaan. Zoekt u een camperplaats langs de weg met voorzieningen? Deze plekken herkent u aan de borden ‘Rastätten’, waarbij de voorzieningen vaak minimaal zijn. Heeft u behoefte aan meer faciliteiten, dan kunt u het beste een ‘Autohof’ opzoeken.

Verder in Europa

Ook in Frankrijk en in Noorwegen, Zweden en Finland mag u vrijwel overal langs de weg overnachten met de camper. In Zweden mag u op elke parkeerplaats overnachten, als u niet de indruk wekt dat u aan het kamperen bent. Let wel op: de camperplaatsen met voorzieningen in Zweden zijn zeldzaam.

In Frankrijk zijn langs de snelweg ‘Aires’ ingericht waar u maximaal 24 uur mag staan. Dit zijn speciale plaatsen voor de camper waar de basisvoorzieningen aanwezig zijn. Deze camperplaatsen worden op de snelweg aangegeven met de borden ‘Aire de repos’. Bent u op zoek naar een overnachtingsplaats met meer voorzieningen? Volg dan de borden ‘Aire de service’.

Wildkamperen

In een aantal landen is wildkamperen ook toegestaan. Het is wel belangrijk dat u hierbij geen schade aan de natuur aanbrengt. Ruim daarom altijd uw afval netjes op! Daarnaast is het verstandig om bij de lokale toeristeninformatie te informeren naar de regels over het gebied waar u wilt overnachten.

Comfortabel slapen

Waar u ook gaat overnachten, u wilt graag comfortabel slapen zodat u daarna weer heerlijk uitgerust verder kunt reizen.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1