- x 01.02.2024
Blog Vers van de rolband

12 tips waarmee u met de auto op wintersport kunt gaan

De ski’s of snowboards zijn gewaxt en de skipassen zijn aangevraagd; het is weer wintersporttijd! Gaat u met de auto naar uw bestemming? Een goede en veilige reis is heel belangrijk en daarom geeft Broekhuis u graag 12 tips.

 

Tip 1 - Bekijk de regels per land

Het is verstandig per land te kijken welke regels er gelden. Niet alleen die van het land waar u naar op vakantie gaat, maar ook de landen waar u doorheen rijdt. Zo zijn onder andere in Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland het gebruik van winterbanden bij bepaalde temperaturen verplicht. Het is ook goed om rekening te houden met een tolvignet en millieuzones. In populaire ski-landen zoals Frankrijk, Duitsland, Italië en Zwitserland is er een tolvignet of millieusticker nodig.

Tip 2 - Laat een wintercheck doen aan uw auto
Voor uw auto kan een wintercheck enorm belangrijk zijn. De garage inspecteert onder andere uw banden, ruitenwissers, verlichting, motorolie en ruitenwisservloeistof. De vloeistoffen worden bijgevuld als dit nodig is. Zo gaat u met een gerust gevoel op vakantie.

 

Tip 3 - Voorkom bevriezing

Bij zeer koude weersomstandigheden kan het gebeuren dat uw deuren bevriezen. U voorkomt dit beter door een beetje vaseline aan de rubbers van de portieren te smeren. Is het autoslot bevroren? Zorg dan voor slotontdooier en … laat deze niet in uw auto liggen! Ook is het handig om een extra fles antivries ruitensproeiervloeistof mee te nemen, aangezien u dit waarschijnlijk veel gaat gebruiken tijdens uw reis.

Tip 4 - Plan de route en de reis
Het is goed om vooraf uw route te bepalen en tevens in te schatten waar u ongeveer wilt stoppen. U reist zo veilig mogelijk als u na iedere 2 uur een kwartier pauze neemt. Dan blijft u scherp achter het stuur. Is het mogelijk om het rijden af te wisselen met een andere chauffeur? Dan is dat sterk aan te raden.

Tip 5 - Maak uw auto klaar voor de reis
Zorg ervoor dat uw auto volgetankt of opgeladen is. Eventueel tankt u de auto nog vol vlak voordat u de grens overgaat. In sommige landen duurt het wel even voordat u een volgend tankstation bereikt.
Gaat u naar een wintersportgebied waar extreme weersomstandigheden zijn, dan bent u verplicht om sneeuwkettingen om uw autobanden te bevestigen. Heeft u dit nog nooit gedaan? Kijk dan naar onze video. Deze verplichting geldt in Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Zweden en Zwitserland.

Tip 6 - Elektrische auto? Plan uw laadmomenten

Wanneer u een elektrische auto heeft, is het handig om voorafgaand aan uw reis te controleren of er genoeg laadpunten zijn waar u kunt opladen. Bij een lange reis zal het namelijk nodig zijn om een paar keer op te laden onderweg. Wij adviseren om niet de grens van de actieradius op te zoeken, maar iets eerder een laadpunt te zoeken. Mocht een laadpunt het niet doen of het er druk zijn, dan kunt u nog doorrijden naar een andere laadplek.

Tip 7 - Wees alert op wegsituaties
Hoe goed u ook voorbereid bent en hoe rustig en gecontroleerd u ook rijdt; het is altijd belangrijk om de situatie op de weg in de gaten te houden. Uw medeweggebruikers hebben misschien minder grip op de weg, kunnen een fout maken of hebben gewoon pech. Het kan altijd gebeuren dat iemand om u heen de controle over het stuur verliest en daarom is het altijd handig om rustig te rijden en afstand te houden. Zo kunt u anticiperen op welke situatie uw pad ook kruist!

Tip 8 - Rijd langzamer
Als de wegen glibberig zijn vanwege sneeuw, modder of andere nattigheid, is het aan te raden om langzamer te rijden dan de voorgeschreven snelheid, vooral als de weersomstandigheden slecht zijn. Als u harder rijdt, is het moeilijker om uw auto onder controle te houden als u ineens moet uitwijken. Rijdt u over een gladde weg? Laat dan het gas los, voel of u weer grip hebt en trap het gaspedaal dan weer langzaam in.

Tip 9 - Pas op voor wild op de weg
In rustige natuurgebieden leiden wilde dieren een mooi leven, waarbij ze geen rekening houden met die ene weg die er dwars doorheen loopt. Om hen wat meer bewuster te maken van uw aanwezigheid met de auto, is het verstandig om zoveel mogelijk met groot licht te rijden. Houd daarbij de berm in de gaten voor oplichtende oogjes. Rijd langzamer, zodat u goed kunt anticiperen op overstekend wild. Pas wel op dat u uw tegenliggers niet verblindt.

Tip 10 - Vermijd het gebruik van cruise control
Hoe fijn de cruise control tijdens een lange rit ook is, deze handige tool kan heel gevaarlijk zijn in gebieden waar sneeuw en ijs op de weg ligt. Het kan moeilijk zijn om de controle te behouden als u de grip op de weg verliest. Gebruik daarom geen cruise control.

Tip 11 - Zorg voor goed zicht
Zorg ervoor dat uw voorruit helemaal schoon is voordat u op weg gaat en gebruik een zachte bezem of stoffer om sneeuw van de auto te verwijderen. Een ruitenkrabber is handig om de ruiten snel ijsvrij te maken. U kunt ook een ijsdeken aanschaffen, zodat u gelijk weg kunt rijden wanneer u de auto instapt. Check ook uw ruitenwissers op scheurtjes en of het rubber nog goed vastzit. Is dit niet het geval? Probeer deze dan nog vóór vertrek te vervangen.

Tip 12 - Neem eten en drinken mee voor onderweg
Goed eten en drinken is noodzakelijk. Het houdt u alert en scherp, omdat u nieuwe energie krijgt. Daarnaast is het belangrijk om eten en drinken in uw auto te hebben, voor als u pech krijgt onderweg.

Met deze tips kunt u veilig op weg naar uw wintersportbestemming. Bij Broekhuis kunt u altijd terecht voor een wintercheck. Plan deze tijdig in. We wensen u een fijne vakantie!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1