- x 13.01.2023
Blog Vers van de rolband

12 tips waarmee u met de auto op wintersport kunt gaan

Met de koude wintermaanden in aantocht is het voor velen van ons tijd om ons op te maken voor een reis naar een wintersportgebied. Of u nu gaat skiën, snowboarden of gewoon genieten van het prachtige landschap, een veilige autorit is van essentieel belang om uw bestemming te bereiken en uw vakantie uitgerust te laten beginnen. Wij geven u 12 tips om u te helpen je reis zo veilig mogelijk te maken.

Tip 1 - Zorg voor een goede voorbereiding
Zoek uit of er bijzondere regels gelden voor het gebied waarnaar u op vakantie gaat. Controleer ook of u nog iets moet aanpassen aan uw auto. Zo moet u in Duitsland uw banden vervangen voor winterbanden vanaf 1 november. Daalt de temperatuur onder de 7 graden, dan luidt het advies ook in Nederland: vervang uw zomerbanden met de winterbanden. Hiermee heeft u meer grip op de weg, zeker als deze glad is.

Tip 2 - Laat een wintercheck doen aan uw auto
Plan tijdig een wintercheck in. De garage inspecteert uw banden, ruitenwissers, verlichting, motorolie en ruitenwisservloeistof. De vloeistoffen worden bijgevuld als dit nodig is en u weet of uw banden nog een winter mee kunnen. Is dit niet het geval, dan kunt u nog voor uw vakantie een bandenwissel inplannen. Zo gaat u een stuk uitgeruster op vakantie.

Tip 3 - Leg een noodkit in de auto
Mocht u stranden met pech, dan is het heel fijn om een noodkit in de auto te hebben liggen. Een noodkit bestaat uit een reserveband in het geval u een lekke band heeft, een warme deken voor als u ergens in de kou strandt, een ruitenkrabber om het ijs van uw ruiten te krijgen, een EHBO-doos, wat losgeld en warme kleding.

Tip 4 - Plan de route en de reis
Kies een route die u bekend is en probeer de tocht te splitsen in korte stukken. De gemiddelde reis naar wintersportgebied duurt 9 uur. Het advies is: neem na 2 uur rijden een kwartier rust. Zo blijft u scherp achter het stuur en loopt u minder kans op een versuft hoofd doordat u vermoeid raakt van het lange rijden. Kunt u het rijden afwisselen met een andere chauffeur? Dan is dat sterk aan te raden.

Tip 5 - Zorg dat u niet afgeleid wordt
Beperk het gebruik van uw mobiele telefoon en laat het gesprek met uw passagier gaan over onderwerpen die u niet afleiden. In Nederland is het verboden om de mobiele telefoon vast te houden tijdens het rijden. Ook in de andere Europese landen geldt deze regel. Plaats een telefoonhouder in uw auto, want dan mag u de telefoon wel kort bedienen.

Tip 6 - Maak uw auto klaar voor de reis
Zorg ervoor dat uw auto volgetankt is. Eventueel tankt u de auto nog vol vlak voordat u de grens overgaat. In sommige landen duurt het wel even voordat u een volgend tankstation bereikt.
Gaat u naar een wintersportgebied waar extreme weersomstandigheden zijn, dan bent u verplicht om sneeuwkettingen om uw autobanden te bevestigen. Heeft u nog niet eerder sneeuwkettingen bevestigd? Bekijk dan onze uitleg. Deze verplichting geldt in Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Zweden en Zwitserland.
 
Tip 7 - Wees alert op andere voertuigen
Blijf op de hoogte van de weersomstandigheden en wegwerkzaamheden, vooral als u in sneeuw of ijs rijdt. U kunt uw eigen auto nog zo goed hebben uitgerust met sneeuwkettingen, een ander kan dit niet hebben gedaan. Voorkom ongelukken door afstand te houden.

Tip 8 - Rijd langzamer
Het is beter om langzamer te rijden dan de voorgeschreven snelheid, vooral als de weersomstandigheden slecht zijn. Als u harder rijdt, is het moeilijker om uw auto onder controle als u ineens moet uitwijken. Rijd u over een gladde weg? Laat dan het gas los, voel of u weer grip hebt en trap het gaspedaal dan weer langzaam in.

Tip 9 - Pas op voor wild op de weg
In rustige natuurgebieden leiden wilde dieren een mooi leven, waarbij ze geen rekening houden met die ene weg die er dwars doorheen loopt. Zorg ervoor dat u in deze gebieden zoveel mogelijk met groot licht rijdt, en houd daarbij de berm in de gaten voor oplichtende oogjes. Rijd langzamer, zodat u goed kunt anticiperen op overstekend wild.

Tip 10 - Vermijd het gebruik van cruise control
Hoe fijn is de cruise control tijdens een lange rit. Echter, deze handige tool kan heel gevaarlijk zijn in gebieden waar sneeuw en ijs op de weg ligt. Het kan moeilijk zijn om de controle te behouden als u de grip op de weg verliest. Gebruik daarom geen cruise control.

Tip 11 - Zorg voor goed zicht
Zorg ervoor dat je voorruit helemaal schoon is voordat je op weg gaat en gebruik een zachte bezem of stoffer om sneeuw van de auto te verwijderen. Een ruitenkrabber of ruitenontdooier spray zijn handige middelen om de ruiten snel ijsvrij te maken. Check ook uw ruitenwissers op scheurtjes en of het rubber nog goed vastzit. Is dit niet het geval? Koop dan voor de reis een nieuw paar.

Tip 12 - Neem eten en drinken mee voor onderweg
Tijdens een lange reis is het goed om te eten en drinken. Het houdt uzelf alert en scherp, omdat u nieuwe energie krijgt. Mocht u onverwachts met pech langs de weg komen te staan, dan is het ook handig om wat eten en drinken in de auto te hebben.

Met deze tips kunt u veilig op weg naar uw wintersportbestemming. Bij Broekhuis kunt u altijd terecht voor een wintercheck. Plan deze tijdig in. We wensen u een fijne vakantie!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1