- x 10.07.2024
Blog Vers van de rolband

Wat is een gravelbike?

Een gravelbike is het beste te omschrijven als een hybride tussen een mountainbike en een racefiets. De gravelbike biedt meer stabiliteit dankzij een langere wielbasis en heeft vaak meerdere bevestigingspunten voor tassen, bidons en andere accessoires. Hierdoor is het ideaal voor lange ritten op gravel of andere onverharde wegen.

Bekijk ons aanbod gravelbikes

De oorsprong van de gravelbike

Gravelbiken komt oorspronkelijk uit Amerika. In dit uitgestrekte land is een verhard fietspad een uitzondering. De tienduizenden kilometers onverharde wegen zijn niet te befietsen met een normale stadsfiets of racefiets. Dan zou u denken dat een mountainbike de oplossing is. Echter zijn de wegen niet uitdagend genoeg voor een mountainbike. Om dit probleem aan te pakken werd de gravelbike geïntroduceerd.

Met meer dan 150.000 kilometer aan verharde fietspaden in Nederland, zou u denken dat een gravelbike in ons land overbodig is. Niets is minder waar, in veel delen van Nederland zijn nog onverharde paden en singletracks te vinden. Deze paden bevinden zich vaak diep in de natuur. En dat is precies wat gravelbiken is: genieten van het fietsen en de natuur. 

Bikepacking met gravelbikes

In Europa kunt u heel veel gravelroutes vinden. Dit maakt een gravelbike een uitstekende fiets om meerdaags door Europa te fietsen. Het is dan natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de bagagecapaciteit. Overweeg goed wat u van plan bent met de fiets: een weekendtocht of eerder een meerdaagse trip, waarbij u veel spullen wilt meenemen.

Naast deze praktische aspecten zijn er ook verschillen in de geometrie van gravelbikes. Sommige modellen bieden een comfortabelere zithouding dan andere. De Cannondale SuperSix Evo SE heeft bijvoorbeeld een agressievere zithouding dan de Cannondale Topstone. Wij helpen u graag in de winkel om te bepalen welke fiets het beste bij u past.

Wat is de beste gravelbike voor mij?

Comfort speelt tegenwoordig een steeds grotere rol in de fietswereld. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden: comfort zorgt immers voor meer snelheid. Zoekt u een gravelbike met het hoogste comfort, dan komt u snel uit bij de Cannondale Topstone Carbon. Voor een lichte gravelbike zijn de Cervelo Aspero, Cannondale SuperSix Evo SE of de Giant Revolt goede keuzes, waarbij comfort vooral uit de banden komt, bijvoorbeeld door de bandenspanning aan te passen. De Trek Checkpoint biedt een balans tussen comfort en lichtgewicht.

Bekijk onze topkwaliteit gravelbikes

Bekijk onze top kwaliteit gravelbikes van onder meer Cannondale, Trek, Giant en Cervélo in de webshop of kom langs in één van onze fietsspeciaalzaken.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1