- x 17.11.2022
Blog Vers van de rolband

Parkeren: op de handrem of niet?

U kent het wel: u zit met uw partner in de auto terwijl u aan het parkeren bent, zet hem op de handrem en op dat moment zegt uw partner: “Ik hoorde laatst dat het beter is om de auto in de eerste versnelling te zetten als je parkeert.” Verwarring. Want u hebt juist geleerd dat u de handrem moet gebruiken als u parkeert. Wat is er nu beter voor uw handgeschakelde auto?

Het snelle antwoord: beide kan, maar het is afhankelijk van het weertype en hoe lang u uw auto parkeert. Let wel: als u een nieuwere schakelauto rijdt, heeft u meestal geen keuze: de automatische handrem gaat er sowieso op tijdens het parkeren.

Lang parkeren: in de versnelling

Als u uw auto lange tijd niet gebruikt, parkeert u de auto door hem in de eerste versnelling te zetten. Hierdoor is de auto niet gemakkelijk in beweging te krijgen. Wordt de handrem wel gebruikt tijdens langdurig parkeren, dan loopt u kans dat de handrem vastroest.

Parkeert u de auto lange tijd met de neus omlaag op een helling? Dan zet u de auto in z’n achteruit.

Kort parkeren: op de handrem

Als u de auto bij kantoor, of in de stad parkeert tijdens een dagje shoppen, kunt u het best de handrem gebruiken. Uw auto kan geen kant op. Hier is de handrem juist voor bedoeld.

Dit geldt ook voor het kort parkeren op een helling. Ook dan biedt de handrem uitkomst.

Parkeren in de winter

De handrem kunt u natuurlijk gebruiken. Op schuine plekken is het zelfs noodzakelijk om de handrem aan te trekken, anders rolt uw auto zo de helling af. Maar in de winter wil de handrem nog wel eens vastvriezen. Zeker als u de auto niet regelmatig gebruikt en het buiten hard vriest, is het verstandig om de handrem niet te gebruiken.

Zet de auto liever in de eerste versnelling. Om een auto in beweging te krijgen die in de eerste versnelling staat is veel meer kracht nodig dan een auto die in z’n vrij staat.

Hoe komt u van die bevroren handrem af?

Het antwoord hierop is simpel: Door de motor aan te zetten en geduld te hebben. Doordat de motor aanstaat, stijgt de temperatuur in de auto en zullen de bevroren kabels van de handrem ontdooien. Om er zeker van te zijn dat uw handremkabels nog goed functioneren, kunt u bij uw garage een wintercheck laten doen. 

parkeren handrem

Nadelen van parkeren in de versnelling

Als u parkeert in de versnelling staat uw auto voor langere tijd stil, zonder dat u risico loopt op verroeste handremkabels. Bij het starten van de auto die stilstaat in de versnelling is het noodzakelijk om de koppeling in te trappen bij het starten, anders schiet uw auto ineens naar voren. En als daar net een muurtje staat, bent u in de aap gelogeerd.

Nog een ander risico: als iemand achterop uw geparkeerde auto aanrijdt, is uw hele schakelbak kapot. De tip is dus om de auto op een rustige plek achteruit in te parkeren. Zo heeft u minder kans op botsingen en rijdt u nergens per ongeluk tegenaan als u de koppeling vergeet in te trappen bij het starten.

Wilt u weten of uw handrem voor de winter nog in orde is?
 
Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1