APK van een elektrische auto
De APK (Algemene Periodieke Keuring) is ook voor een elektrische auto een verplichte controle om te zorgen dat uw voertuig veilig en milieuvriendelijk blijft. Hoewel elektrische voertuigen minder bewegende onderdelen hebben dan auto’s met een verbrandingsmotor, zijn er specifieke aandachtspunten bij de keuring die van belang zijn.
APK-termijnen
Heeft u een nieuwe elektrische auto gekocht? Dan dient deze voor het eerst na 4 jaar APK-gekeurd te worden. De datum van de eerste toelating is hierbij bepalend. Daarna dient uw EV elke 2 jaar opnieuw gekeurd te worden. Zodra uw elektrische auto 8 jaar of ouder is, dient u elk jaar de APK te laten uitvoeren.
Uw APK bij Broekhuis
Met vele vestigingen verspreid over Midden-, Noord- en Oost-Nederland is er altijd een Broekhuis-vestiging in de buurt waar u terecht kunt voor de APK. U bent van harte welkom ongeacht het merk of model van uw elektrische auto. Onze officiële APK-keurmeesters zorgen voor vakkundige, snelle en persoonlijke service. En: in combinatie met onderhoud is de APK vaak ook nog voordeliger!
Plan uw APK op tijd
Verloopt de APK van uw elektrische auto binnen 2 maanden? Dan is het tijd om een APK-keuring te plannen bij de werkplaats van één van onze Broekhuis-vestigingen. Onze officiële APK-keurmeesters beoordelen snel en vakkundig of uw voertuig voldoet aan de veiligheidseisen, milieuaspecten en overige zaken zoals documentatie volgens RDW-regelgeving.
Blijkt uit de APK dat er reparaties noodzakelijk zijn om uw elektrische auto aan de keuringseisen te laten voldoen? Dan bespreken we dit altijd met u, inclusief prijsopgave. Zonder uw toestemming gaan onze technici niet aan de slag. Zo weet u dus altijd waar u aan toe bent, zonder vervelende verrassingen achteraf.
Het inplannen van de APK kunt u online gemakkelijk in een paar stappen doen.
Belangrijke aspecten van de APK voor elektrische auto’s
Net als bij een ‘gewone’ auto wordt ook een elektrische auto tijdens de APK gecontroleerd op de wettelijk voorgeschreven onderdelen. Dit omvat onder andere de remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie. De conditie van de onderdelen, en daarmee de veiligheid, staat daarmee ook voor een elektrische auto voorop.
Bij een elektrische auto wordt daarnaast specifiek gekeken naar de accu, de aandrijflijnen en het oplaadsysteem. Zit de accu stevig vast en is deze in goede staat? Zijn de kabels onbeschadigd, goed geïsoleerd en op de juiste wijze bevestigd? Doet de aansluiting voor het opladen goed zijn werk en is, indien aanwezig, de laadkabel in orde? En zeker niet onbelangrijk: is de werking van het regeneratief remsysteem naar wens?