De auto start niet, wat te doen?

De gemiddelde automobilist maakt het zeker minimaal 1 keer in zijn leven mee: een niet-startende auto. Het is heel vervelend en kan verschillende oorzaken hebben. Hoe komt u erachter wat de oorzaak is en wat kunt u dan het beste doen? Wij leggen het voor u uit. In de tussentijd kan u altijd een werkplaatsafspraak maken bij één van onze vestigingen. 

Contact opnemen

Wilt u direct contact opnemen? Neem dan contact op met onze klantenservice. We helpen graag verder!

Ontdek hier waar het aan kan liggen dat uw auto niet meer start. 

1. Geen brandstof of een lege auto accu

Deze spreekt wellicht voor zich: geen brandstof = geen verbranding voor de motor, dus ook geen startende auto. Ook een verkeerde brandstof of zelfs te oude brandstof kan een autorit tegenhouden. Uiteraard geldt voor elektrische auto’s dan ook: geen stroom = geen rit. Daarnaast zal een elektrische auto vaak niet ‘starten’ als de laadkabel nog is aangesloten. Deze dient eerst losgekoppeld te worden.

2. Uw auto accu start niet

De meeste accu’s gaan zo’n 5 à 6 jaar mee. Maakt u voornamelijk kortere ritten, dan is het ook mogelijk dat de accu een levensduur van 3 jaar of minder heeft. Winterse temperaturen zorgen er vaak voor dat veel van een accu wordt gevraagd. Tijdens deze periode begeven de meeste accu’s het. Meestal zijn er voortekenen waaruit u kunt opmaken dat de accu niet meer in topconditie is. Zo kan u bijvoorbeeld moeite hebben met het starten van de motor, werken de elektrische systemen van uw auto vaak niet meer optimaal of starten uw koplampen niet meer (in 1 keer) op.

3. Slecht of niet werkende brandstofpomp

De brandstofpomp zorgt ervoor dat de brandstof in de cilinders van de motor wordt gespoten. Wanneer deze niet goed werkt, kunt u horen dat de startmotor zijn best doet, maar er niets gebeurt. Er wordt immers geen brandstof de cilinders ingespoten, waardoor geen ontbranding plaats kan vinden. Pas wel op! Wanneer een auto in de versnelling staat kan een startmotor nog voldoende kracht hebben, waardoor de auto een stuk vooruit springt zonder dat de brandstofpomp zelf aangaat.

4. Bougies of gloeistiften

Bij benzinemotoren zorgen bougies en bij dieselmotoren zorgen gloeistiften voor ontbranding van de brandstof in de cilinders. Zijn deze niet goed dan zal de motor niet starten. Draait de motor slecht of onregelmatig? Dan is zeer waarschijnlijk een bougie, gloeistift of bobine stuk. De bobine levert de hoogspanning die nodig is om een bougie een vonk te laten produceren. Gelukkig kunt u dit vrij gemakkelijk laten repareren bij een garage.

5. Autosleutel wordt niet herkend

Tegenwoordig hebben veel auto’s een keyless-entry sleutel. Hierin zit een chip welke middels een batterij een signaal uitzend. Zodra in de auto op de start/stop-knop wordt gedrukt, zorgt dit signaal ervoor dat de auto start. Is deze batterij leeg, dan wordt geen signaal uitgezonden. Geen zorgen, er zit altijd een fysieke sleutel in de behuizing van uw keyless-entry sleutel om het portier van het slot te draaien. Daarna dient de behuizing tegen een daarvoor bestemde uitleesplek gehouden te worden. Waar de uitleesplek zich bevindt verschilt per auto. Dit kan naast het stuur zijn, op de startknop zelf of bij het middenconsole. Raadpleeg de handleiding van de auto voor uw specifieke oplossing.

6. Uw startmotor werkt niet

De startmotor brengt in eerste instantie de motor op gang, voordat de motor het zelf overneemt door middel van interne verbranding. Als de startmotor het niet doet, dan kan de motor zelf dus niet starten. Symptomen zoals een tikkend geluid, het niet draaien van de motor en rook of brandlucht kunnen allemaal wijzen op een probleem met de startmotor. Zorg ervoor dat u eerst de accu en elektrische verbindingen controleert, voordat u de startmotor zelf inspecteert.

7. Autoalarm

Sommige auto’s beschikken over achteraf ingebouwde autoalarmen om bijvoorbeeld aan eisen van verzekeringsmaatschappijen te voldoen. Vaak zit hier een extra handzender bij voor een startonderbreking. Indien het alarm niet juist is gemonteerd of de batterij van deze extra handzender leeg is, voorkomt deze extra beveiliging de startprocedure. Bij sommige alarmen is deze handzender in de originele keyless-entry sleutel van de auto ingebouwd. Dan zal enkel de batterij van de sleutel moeten worden vervangen.

8. Auto pedalen

Tot slot kan het zijn dat de auto enkel start als de koppeling (en soms ook rem) wordt ingetrapt óf pas als de gordel is vastgemaakt. Tegenwoordig vragen bijna alle auto’s om de koppeling of de koppeling én de rem in te trappen alvorens de auto start. Dit wordt meestal in het dashboard weergeven. Hebben passagiers hun gordel niet om, dan herkent de auto dit en kan het dus ook zijn dat de auto niet start. Zodra alle gordels zijn bevestigd zal de auto starten.

Maak een afspraak bij onze werkplaats

Komt één van bovenstaande gebreken bij u voor? Wacht dan niet en maak een afspraak bij ons. Ook wanneer u gekke geluiden hoort is het altijd goed om dit na te laten kijken. Zo voorkomt u verdere schade en dat uw auto niet meer werkt. U kunt uw werkplaatsafspraak bij Broekhuis online plannen. Als gerenommeerde dealer van 18 automerken, is er altijd genoeg kennis in huis om er voor te zorgen dat u weer onbezorgd de weg op kunt.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bekijk klantenservice pagina