Welke manier van elektrisch rijden past bij u?
Van praktisch tot sportief, van betaalbaar en exclusief: elk Broekhuis merk heeft zo zijn eigen benadering van de toekomst. Maar één ding is voor elk merk hetzelfde: de uitbreiding in het aanbod van hybride en volledig elektrisch aangedreven modellen. Immers, zegt u toekomst, dan zegt u elektrisch rijden. Maar welke manieren van elektrisch rijden zijn er?
Meerdere aandrijfmotoren werken optimaal samen in hybride auto’s
Meerdere aandrijflijnen
De type benaming zoals mild hybride of plug-in hybride motor betekent feitelijk dat het voertuig gebruikmaakt van meerdere aandrijfmotoren, waarbij de plug-in hybride motor beschikt over de mogelijkheid om de accu op te laden. Meestal bestaat de combinatie van aandrijfmotoren uit benzine met elektrisch of diesel met elektrisch.
Mild hybride auto / MHEV
De mild hybride auto, de naam zegt het al, is de meest milde vorm van elektrisch rijden. Het is een extra accu, die de motor ondersteunt bijvoorbeeld bij het wegrijden of accelereren. Deze accu wordt (slim) opgeladen tijdens het (regeneratief) remmen. Deze accu kan niet separaat worden opgeladen zoals wel het geval is bij een hybride auto.
Kortom, de mild hybride auto levert (kortstondig) meer vermogen door een (vaak kleine 48V) accu met als gevolg minder verbruik van brandstof en minder CO2 uitstoot. Slim en milieubewust!
Plug-in hybride auto / PHEV
De plug-in hybride auto gaat dus een stapje verder, door een laadmogelijkheid aan te bieden. Met andere woorden: u kunt de batterij via de stekker van stroom voorzien met behulp van een laadpaal terwijl de auto stilstaat. Hierdoor blijft de inhoud van de batterij en daarmee dus ook de elektrische actieradius zoveel mogelijk op peil.
Een plug-in hybride auto kan eveneens volledig zelfstandig elektrisch rijden, zonder gebruik te maken van de brandstofmotor. De actieradius is echter beperkt in vergelijking met die van de volledig elektrisch aangedreven auto.
Volledig elektrisch rijden / EV
De 100% elektrisch aangedreven auto is het schoonst van allemaal. 100% elektrisch staat immers gelijk aan 0,0 liter brandstofverbruik en 0,0 gram CO2-uitstoot tijdens het rijden. Overheidssubsidies helpen de EV een flinke boost te geven, maar dit moet uiteindelijk voor een natuurlijke overgang naar meer vraag vanuit de markt gaan zorgen. De elektrische auto wordt betaalbaarder, de actieradius groeit, de laadtijd neemt af en ook over het aanbod aan elektrische auto’s hebben we tegenwoordig allerminst iets te klagen.
Hoe zit het dan met de beleving, sound en geur? Die zijn totaal anders: er is altijd kracht in plaats van een krachtopbouw, de aandrijving doet zijn werk geheel geruisloos en het enige wat u ruikt is de geur van een nieuwe bolide.
Veelgestelde vragen rondom elektrisch rijden
Wilt u meer weten over de actieradius, laadmogelijkheden en de kosten van elektrisch rijden? We hebben enkele veelgestelde vragen alvast voor u beantwoord.
Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?
Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, dit verschilt namelijk per accupakket en hangt ook nog af van andere variabelen, zoals uw rijstijl en de weersomstandigheden.
Lees meer over de actieradius
Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?
Het opladen van een elektrische auto werkt eigenlijk hetzelfde als het opladen van uw telefoon of laptop. Hoe snel de auto oplaadt is afhankelijk van de laadpaal en andere variabelen.
Zo werkt het opladen
Is thuisladen mogelijk met een laadpaal?
Stapt u over naar elektrisch rijden? Dan is een laadpaal aan huis wellicht de ideale laadoplossing voor u. Broekhuis adviseert over en levert diverse laadpalen en laadpassen. Soms dienen er wel aanpassingen gedaa te worden aan uw woning.
Ontdek de laadmogelijkheden
Wat kost elektrisch rijden?
Wat elektrisch rijden kost hangt af van het type auto, uw rijstijl, de weersomstandigheden en andere zaken. We hebben aanschafkosten, tank- laadkosten en andere kosten vergeleken.
De kosten op een rij