- x 31.12.2021
Blog Vers van de rolband

Subsidie elektrische auto 2022

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren, ofwel de SEPP. Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s in de compactere middenklasse. Met deze subsidie voor elektrische auto’s wil de overheid de aanschaf van elektrische auto’s stimuleren.

Subsidie nieuwe elektrische auto's

De SEPP is een aanschafsubsidie voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s, zowel voor particulieren die kopen als private leasen. Nu de prijzen van elektrische auto’s dalen en er vanuit de markt meer animo blijkt voor elektrische voertuigen, daalt de subsidie de komende jaren. In 2022 is er een budget van 71 miljoen euro voor nieuwe EV’s. De subsidie voor het kopen of private leasen van een nieuwe elektrische auto bedraagt € 3.350,-, in plaats van de geplande € 3.700,-. De komende jaren zal deze subsidie dus blijven dalen.

Subsidie tweedehands elektrische auto

Door het kopen of leasen van elektrische middenklassenauto’s aantrekkelijker te maken met de SEPP subsidie, verwacht de overheid dat er meer populaire ‘goedkopere’ elektrische auto’s na enige tijd op de tweedehandsmarkt terechtkomen en zo een goede optie zijn voor particulieren. En om de verkoop en het private leasen van tweedehands EV’s extra te stimuleren, is er in 2022 een budget van 20,4 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. Het subsidiebedrag voor elektrische occasions bedraagt € 2.000,-, zowel bij koop als private lease.

Voorwaarden om voor de SEPP subsidie in aanmerking te komen

  • Een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) ligt tussen de € 12.000 en € 45.000.
  • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Ga voor alle aanvullende voorwaarden naar de website van de overheid.

Subsidie elektrische bedrijfswagens

Ook de aanschaf en het financial leasen van elektrische bedrijfswagens wordt aangemoedigd met extra subsidie. Hiervoor heeft de overheid 28 miljoen euro extra gereserveerd. Ondernemers kunnen tot € 5.000,- subsidie (SEBA) ontvangen bij de overstap naar een elektrische bestelbus. Omdat steden vanaf 2025 zones mogen aanwijzen waar alleen schone bedrijfswagen mogen rijden, wordt verwacht dat steeds meer ondernemers gaan overstappen naar elektrisch rijden en gebruik willen maken van deze subsidie.
 

Voorwaarden om voor de SEBA subsidie in aanmerking te komen
  • U komt in aanmerking voor de subsidie indien u als ondernemer een volledige elektrische bedrijfswagen aanschaft, vallend onder de N1 of N2 categorie met een maximum gewicht van 4.250kg, met een netto catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) boven € 20.000 en in de N1 categorie een WLTP actieradius van minimaal 100km heeft.
  • Bij aankoop van een elektrische bedrijfswagen in de N1 categorie ontvangt u 10% van de netto catalogusprijs, bij een elektrische bedrijfswagen in de N2 categorie ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw, dit kan in het geval van N1 als N2 oplopen tot een maximaal subsidiebedrag van € 5.000,-.

Profiteren van deze subsidie

Wilt u overstappen naar een elektrische bedrijfswagen? Ontdek nu ons aanbod en begin met duurzaam ondernemen!

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1