- x 07.04.2023
Blog Vers van de rolband

De sportauto: extreem genieten of extreem lastig?

Voor de één is het een droom, voor de ander is het de werkelijkheid: rijden in een sportauto. De vele pk’s van de motor zorgen ervoor dat hij een hoge topsnelheid kan behalen in een korte tijd. Daarnaast is hij sportief vormgegeven, waardoor hij er van binnen en van buiten bijzonder uitziet. De auto biedt doorgaans plek aan maximaal 2 personen en wordt vaak uitgevoerd als coupé.

Wegen de voordelen van deze stoere auto’s op tegen de nadelen? Het is bijvoorbeeld erg duur om een sportauto te kopen. Is hij het geld waard? We zetten hieronder de voor- en nadelen uiteen.

3 voordelen

 1. Toegepaste technologieën uit de autosport
  De sportauto heeft een zwaardere motor dan een ‘normale’ auto. Bij veel sportauto’s zijn de technologieën uit de autosport toegepast. Dit betekent dat de motor meer pk’s heeft en daardoor harder kan rijden. Ook zitten er sterkere remmen op een sportauto. Dat is handig, want een auto die hogere snelheden haalt, moet altijd meer kracht gebruiken om zichzelf weer tot stilstand te krijgen.

 2. Sportief vormgegeven
  Een sportauto valt op. Als u op een zonnige zaterdag op het terras zit en er op dat moment een knalrode Ferrari voorbij rijdt, kijkt u waarschijnlijk net wat langer dan wanneer er een klein koekblikje voorbij komt. Sportauto’s hebben meestal een lagere wegligging, wat ook voor het sportieve uiterlijk zorgt. Immers: de auto’s in de F1 sport liggen ook heel laag op de weg.

 3. Lager zwaartepunt
  Die lagere wegligging, of beter: het lagere zwaartepunt van de auto, heeft ook een functie: het zorgt ervoor dat de auto beter op de weg ligt. Aangevuld door een stuggere vering in de auto, ligt de auto extreem stabiel op de weg en zult u weinig last van harde wind ervaren.

3 nadelen

 1. Soms oncomfortabel
  De sportieve kuipstoelen in de sportauto zitten lekker, maar als u op de plaats van bestemming bent is het iets lastiger om eruit te komen. En dan werkt de lage instap ook niet mee. Het vergt iets meer klimvermogen om uit deze auto te komen. Daarnaast worden sportauto’s niet standaard voorzien van een airco, want dat vraagt teveel energie.

 2. Niet ideaal in Nederland
  Het vermogen van een sportauto vraagt erom het gaspedaal af en toe eens flink in te trappen. Maar met het overvolle wegennet in Nederland en de maximale snelheid van 130 kilometer per uur kunt u eigenlijk niet volop genieten van wat uw auto kan.

 3. Erg prijzig
  Sportauto’s zijn kostbaar. De auto’s zitten complexer in elkaar en hebben zwaardere motoren en remmen. Doordat de auto’s complexer in elkaar zitten, is onderhoud aan deze auto’s ook duurder. En ook om zo’n auto te verzekeren moet u dieper in de buidel tasten.

 

Wegen de nadelen voor u zwaarder dan de voordelen? Vind een auto in elke prijsklasse bij Broekhuis.

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1