- x 31.12.2021
Blog Vers van de rolband

Wijzigingen BPM 2022

De CO2-uitstoot van de personenauto bepaalt de te betalen Belasting op Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm). Hoe meer CO2 de auto uitstoot, hoe meer bpm u betaalt. Gelukkig zijn nieuwe auto’s steeds milieuvriendelijker, wat resulteert in minder bpm-inkomsten voor de overheid. Omdat deze inkomsten wel belangrijk zijn voor de overheid, wordt de bpm-tabel elk jaar herzien en waar nodig aangepast. De komende jaren zal de BPM dus stijgen. Wel blijven emissievrije auto’s tot en met 2024 vrijgesteld van de bpm.

BPM verhoging 2022

Het positieve effect van technologische ontwikkelingen op de CO2-uitstoot van auto’s, wordt autonome vergroening genoemd. Al sinds 2009 wordt de bpm aangepast om afname van belastinginkomsten door de autonome vergroening te corrigeren. Voor de jaren 2022 tot en met 2025 is de verwachte vergroening 2,3% per jaar. De bpm verhoging zal dus ongeveer gelijk oplopen met dit percentage.

Nieuwe tarieven en grenzen

Hoe vervuilender de auto, hoe hoger de bpm. De tarieven in de bpm-tabel zijn in 2022 verhoogd met zo’n 2,3%. Maar ook de categorie-grenzen waarbinnen de auto valt zijn gewijzigd. Zo begon categorie 2 voorheen bij 86 gram/km, dat is in 2022 al bij 84 gram/km. Hieronder vindt u de bpm-tabel met de nieuwe CO2-grenzen en de tarieven per schijf.

BPM geldt vanaf inschrijving kentekenregister

Ook het belastbaar feit voor de bpm is in 2022 veranderd. Vanaf 1 januari 2022 is de inschrijving in het kentekenregister het moment vanaf wanneer de bpm betaald moet worden. Dit was voorheen het moment van tenaamstelling. Daarbij is degene die het kentekenregister aanvraagt bij de RDW vanaf 1 januari 2022 verantwoordelijk voor het betalen van de belasting. Let op, bij bestelauto’s blijft de 1e tenaamgestelde belastingplichtig.

Heeft u in 2021 een motorrijtuig laten inschrijven in het kentekenregister van de RDW, maar is deze nog niet tenaamgesteld? Dan is de overgangsregeling waarschijnlijk van toepassing. Hierover leest u meer op de website van de overheid

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1