- x 28.02.2023
Blog Vers van de rolband

Ontspannen op autovakantie dankzij deze tips!

Kent u dat gevoel? Na maanden van hard werken is het eindelijk zover: vakantie! Tijd om de auto klaar te maken voor de lange reis. Want de meeste Nederlanders gaan nog steeds met de auto op vakantie. We moeten tijdens de reis op onze vierwielers kunnen vertrouwen en daarom is het goed om nog een aantal punten na te lopen voordat u vertrekt. Is de conditie van uw auto nog helemaal op orde? Wat kunt u maar beter meenemen in de auto? Wij hebben een aantal tips voor u onder elkaar gezet, die ervoor kunnen zorgen dat u nog meer ontspannen aan uw reis begint en we hebben een handige checklist voor u!

1. Laat uw auto nakijken

Om er zeker van te zijn dat de auto u niet in de steek laat tijdens de reis, doet u er goed aan om hem door een monteur te laten nakijken. Zo kunt u bij uw garage een zomer- of wintercheck laten doen aan de auto, waarbij de belangrijkste onderdelen gecontroleerd worden die essentieel zijn voor een prettige reis.

Zo wordt er gekeken of de conditie van de banden nog in orde is, de banden worden op spanning gebracht en het profiel wordt gecheckt. Het oliepeil wordt gemeten en indien nodig wordt het aangevuld. De radiateur en het bijbehorende koelsysteem worden nagelopen, omdat deze in warme tijden essentieel zijn om de motor koel te houden. En om ervoor te zorgen dat de reis voor u ook aangenaam verloopt, wordt de airco gecontroleerd. Verder worden onder andere de ruitenwissers, schokdempers, verlichting en de remmen nagelopen.

2. Controleer dit zelf aan uw auto

Neem een fles ruitenvloeistof en motorolie mee op reis. Mocht u onderweg ineens tekort komen, kunt u het zelf gemakkelijk bijvullen. Vergeet niet om een trechter mee te nemen, zodat u het zonder te knoeien kunt bijvullen. Geen trechter bij de hand? Ontdek hoe u zelf olie kunt bijvullen zonder trechter.
Let op: als u de ruitenvloeistof bijvult, doet u er goed aan om de vloeistof bij te vullen die hoort bij het seizoen: tussen oktober en april gebruikt u vloeistof die geschikt is voor de winter, waar ook een beetje antivries in zit. Tussen april en oktober gebruikt u ruitenvloeistof voor de zomer, waar stoffen aan zijn toegevoegd die ervoor zorgen dat insecten, stof en vuil makkelijker van uw ruiten verdwijnen.

U kunt op uw vakantiebestemming ook zelf uw bandenspanning controleren en de banden op de juiste spanning brengen. Doe dit als de banden nog koud zijn, dus als ze al een tijdje stilstaan. Door ermee te rijden, warmen de banden op en worden ze wat zachter. Als u de spanning van koude banden op het juiste niveau brengt, kunt u het advies aanhouden dat in uw auto aangegeven wordt. Lees hier meer tips over de juiste bandenspanning.

3. Plan uw route

Als u met de auto op vakantie gaat tijdens de schoolvakanties, kunt u er vanuit gaan dat het drukker is op de wegen naar uw vakantiebestemming. Bedenk daarom hoe laat u wilt vertrekken: als u naar het buitenland gaat, is het slim om juist niet om 8 uur 's ochtends te vertrekken, maar midden in de nacht of juist aan het einde van de dag. Zo vermijdt u veel drukte rond de grote steden en bent u misschien Nederland al uit voordat de ochtendspits begint of nadat de avondspits ten einde is.

Ook kunnen Zwarte Zaterdagen maar beter vermeden worden. Dit zijn de zaterdagen in de bouwvak, in de laatste twee weken van juli en de eerste week van augustus. Ze staan bekend als de dagen waarop er lange files staan in het buitenland. Vooral in Frankrijk kunnen die files erg lang zijn.

Rijdt u een elektrische auto? Dan bent u in Nederland verwend met de hoeveelheid laadpalen. Nederland is koploper in het aanbieden van openbare laadpalen. U heeft hier de keuze uit maar liefst 100.000 plekken om uw auto op te laden! Dat is in het buitenland wel anders. En daarom is het verstandig om uw route van laadpaal naar laadpaal uit te stippelen. Dit hoeft u niet helemaal zelf te doen. Er zijn gelukkig handige apps op de markt gebracht die de route voor u uitstippelen.

Controleer voor vertrek of u alles heeft ingepakt dat verplicht is in de landen die u met de auto doorkruist. Ook moet u voor sommige snelwegen tol betalen. Bekijk wat er in uw auto verplicht is en of u tol moet betalen in Frankrijk, Italië, Duitsland, België en in Spanje. U kunt slim plannen door van te voren in kaart te brengen wat de drukste wegen op uw route zijn. Gaat u naar Frankrijk, Duitsland, België of Zwitserland? Bekijk dan hier of uw route over één van de drukste wegen gaat. Misschien kunt u beter een alternatieve route nemen, zodat u eventuele files vermijdt.

4. Vink deze checklist af

Zoals we al aangaven in de inleiding van deze blog: we hebben een handige checklist voor u. Als u deze lijst naloopt, weet u zeker dat u met een gerust hart op autovakantie kunt. Wat er niet mag ontbreken in uw auto zijn:

- Kentekenbewijs
- Rijbewijs
- Reserveband
- Zaklamp
- Paraplu
- Fluorescerend vest
- Gevarendriehoek
- Koelvloeistof
- Remvloeistof
- Motorolie
- Startkabels
- Reservelampjes
- Krik
- Reservesleutel van de auto (berg deze goed op in uw bagage!)

 

Wilt u uw auto laten checken voordat u op reis gaat?

Goedendag, heeft u een vraag? Wij helpen u zo snel mogelijk verder.
WhatsApp Chat starten Bel ons 0341 - 751 187 Bekijk klantenservice pagina
1